aanmelden
Minimoog Special in Interface december 2016
Minimoog historie - analogica - primeurtest reissue Minimoog Model D - muziek
xtra 25-11-2016 14:11
De Minimoog Model D (anno 1970) is essentieel geweest in de ontwikkeling van de elektronische muziek. Deze eerste analoge synthesizer die geschikt was voor livegebruik, werd geproduceerd tot en met 1981. Nu, 46 jaar later, komt Moog Music met een reissue van deze Minimoog. Interface kreeg de primeur voor de test. Lees die in de Minimoog Special van Interface 204, december 2016.
Hier in Interface Xtra vind je links naar een Spotify playlist, naar de Minimoog History door Moog Music en kan je kijken naar de performancevideo door Synth Guru van de reissue en kun je Moog-engineer Nick Montoya zien vertellen over totstandkoming Minimoog-reissue. Ook hebben we het archiefartikel uit 2002 hier downlaodable beschikbaar: het interview dat Allard Krijger destijds deed met Robert Moog!


In de Minimoog Special in Interface 204, december 2016, 11 pagina's lang, staan we uitgebreid stil bij de Minimoog als fenomeen. Je leest bijdragen van Stefan Robbers (producttest reissue), Allard Krijger (Analogica), Erk Willemsen (muziek) en Jean-Louis Gayet (historie).

 

De Minimoog is een magische naam in de muziekwereld. Zo’n beetje elke toetsenist in de jaren zeventig had er een; tenminste wie ’m kon betalen, want goedkoop was ie niet… Toen de Minimoog in 1981 uit productie ging, zat er niets anders op dan je geluk te beproeven op de tweedehandsmarkt, en te proberen om een van de 12.000 ooit geproduceerde exemplaren te pakken te krijgen. Aanvankelijk lukte dat nog wel voor een paar honderd dollar; later werd er alras 5.000 euro neergeteld voor een gebruikte Minimoog Model D. En nu is er dan de reissue! lees de test in Interface! 


 

Minimoog oud en nieuw (foto door Stefan Robbers) 
 Minimoog muziek

Na de elektrische gitaar was de synthesizer het volgende instrument dat een grote revolutie teweeg bracht in de muziek, eind 20ste eeuw. Een volledig nieuw soort instrument! Aanvankelijk nog vooral gebruikt als simulatie van andere instrumenten, maar al gauw als nieuwe, autonome sound ingezet. Beluister onze Minimoog Spotify-playlist voor een paar muzikale highlights uit de Minimoog-geschiedenis.


Freejazzmuzikant Sun Ra de eerste was die een Minimoog in de studio gebruikte. In het achttien minuten lange Space Probe laat hij de Minimoog ronken en spuiten! Je kunt het in de Spotify-playlist op Interface Xtra beluisteren in de nota bene in 2016 geremasterde versie. De originele plaat kwam pas in 1978 uit, maar de opnamen waren in 1970. Met recht een doop!


Je mag gerust ook meteen door naar de volgende track in de playlist, als je daar rustiger van wordt; namelijk de eerste hit met een Minimoog: Lucky Man van Emerson, Lake & Palmer (1970). Keith Emerson speelt daar een flinke solo op zijn kersverse Minimoog, met een dikke portamento gespeeld. De eerste take was meteen raak (en hij wist niet eens dat de tape draaide), en historie was geschreven.
 

 


Archiefartikel: Interface juni 2002: interview met Robert Moog

Toen Moog Music zijn herintrede op de synthesizermarkt maakte met de introductie van de Minimoog Voyager, had Interface in Frankfurt een gesprek met Bob Moog zelf. Dat was in 2002. Allard Krijger vroeg hem toen waarom de drie oscillators op de Minimoog precies hetzelfde waren, en alle drie een ‘LO’-stand hadden, aangezien die alleen bij oscillator 3 een echte functie/nut/toepassing had (als lfo om pitch en filter te kunnen moduleren). Het bleef een tijdje stil. Robert Moog was een rustige, vriendelijke maar vooral ook bedachtzame man. Na een tijdje haalde hij zijn schouders op. ‘Die hadden we liggen, dus die gebruikten we.’


Het volledige interview met Bob Moog uit 2002 kun je hier lezen. Klik op het pdf-icoon bovenaan deze pagina en download de pdf! 

Video Minimoog Production door Moog Music: 

Meer links naar Minimoog info:   

# Moog Minimoog Model D

website

performance video

video 2

audiodemo's

handleiding

# Moog Minimoog Historie

History 1

History 2

# Analogica

Minimoog

video

Documentaire


Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com