Josep Garces en LiveLoop in Aquarium Sessions

Demo, performance en interview

xtra 30-07-2020 07:07

Een videodrieluik met Josep Garcés en zijn LiveLoop software. Met LiveLoop kun je in realtime multi-layered sounds en complexe ritmes loopen. De software stelt je in staat om met maximale creativiteit muziek te componeren, uit te voeren en op te nemen. Josep Garcés kwam uit Spanje naar Nederland om als engineer te werken, maar maakte uiteindelijk van de combinatie muziek maken en software ontwikkelen zijn beroep. LiveLoop is zijn magnus opus. De Aquarium Sessions met Josep Garcés publiceren we in drie video’s op de Youtube-kanalen van Aquarium Sessions en Interface, en kun je natuurlijk ook in dit artikel. In drie video's, opgenomen op de Interface-redactie stelt hij LiveLoop voor: demo, performance en interview.

Ons redactiekantoor in Q-Factory (Amsterdam) herbergt een kleine ruimte, die vanwege de grote ramen bekend staat als ‘het aquarium’. Hier organiseren we regelmatig onze Aquarium Sessions: miniconcerten, video-interviews en tutorials met interessante muzikanten. Check bijvoorbeeld de video’s met Skinnerbox, Eagle-Eye Cherry, Jeff Berlin, Jett Rebel, Will & The People, Ethan Johns en Wies.

In juni konden we na de lockdown weer een eerste sessie organiseren in ons aquarium. We wilden al een tijdje Josep Garcés uitnodigen bij ons langs te komen. We hadden zijn LiveLoop-demo gezien tijdens ADE 2019, en waren gefascineerd door deze high-end softwarelooper, prachtig vormgegeven en voorzien van tal van mogelijkheden die we niet eerder in een looper hadden gezien.

De Aquarium Sessions met Josep Garcés publiceren we hier in drie video’s. 

LiveLoop met Josep Garcés - Demo
In de Demo-video legt hij alle ins en outs van de software uit en demonstreert hij de werking van de software.

 

LiveLoop met Josep Garcés - Performance
In de Performance-video speelt Garcés een live improvisatie met klarinet en elektronica, waarin hij LiveLoop in de praktijk laat horen, inclusief visuals die getriggerd worden vanuit LiveLoop.

 

LiveLoop met Josep Garcés - Interview
In de Interview-video vragen we Josep naar zijn achtergronden en gaan we dieper in op de mogelijkheden van de software en de gear die hij bij zijn live performance gebruikt. Een deel van het interview vind je op deze pagina’s terug.LiveLoop
Met LiveLoop kun je in realtime multi-layered sounds en complexe ritmes loopen. De software stelt je in staat om met maximale creativiteit muziek te componeren, uit te voeren en op te nemen. Je hebt in LiveLoop de keuze uit zes looping-modes. De loops worden gekwantificeerd op de maat met een unieke synchronisatie-mode. LiveLoop onderscheidt zich van andere loopers door de mogelijkheid om polyritmische structuren te bouwen in oneven maatsoorten als 5/4, 7/8 (en welke andere maatsoort je ook maar kunt bedenken).

De basis van LiveLoop bestaat uit zestien sporen met overdubmogelijkheden op elke track. Per spoor heb je een aparte knop die zorgt voor record, stop, play en clear, alles in één button. Uiteraard is er automatische bpm-herkenning en de loops worden daarmee gekwantificeerd op de beat.

De hands-free looping met audiotrigger-opnamen is handig, want het laat je handen en voeten vrij. Via midimapping sluit je je favoriete midicontroller aan en worden de knoppen op een eenvoudige en intuïtieve manier in kaart gebracht. LiveLoop kan via Ableton Link syncen met je daw, maar ook via midiclock naar je externe instrumenten en apparaten. LiveLoop ondersteunt ook vst en M4L (Max For Live) effecten en instrumenten.

Verder krijg je nog een berg handigheden: fade-in/uit per spoor (vrije lengte); Loop-the-Loop; Multi-Channel Loops; en ook de mogelijkheid om loops te groeperen en dan aan één knop toe te wijzen. Met Transpose Loops verander je de toonhoogte van de loops in realtime, en met Session Recording neem je je sessies op en sla je bestanden op in hi-resformaat.

In de nieuwe versie 3.0 is ook een 256-staps meersporensequencer beschikbaar, die uitstekend geschikt is voor het maken van beats. Je kunt samples inladen en het loopt allemaal in sync met LiveLoop.

LiveLoop online
Josep Garcés biedt LiveLoop aan op zijn eigen site Liveloop.live, met als slogan: ‘The Professional Looping Software For Live Music Performance’. Je kunt een abonnement nemen (inclusief service en makkelijk opzegbaar), of het pakket ineens kopen. Het is leverbaar in twee versies:

  • LiveLoop Lite 3.0: € 5,- per maand of € 150,- ineens.
  • LiveLoop Pro 3.0: € 15,- per maand, of € 300,- ineens

Josep Garcés: ‘Met de Pro-versie heb je vooral veel meer mogelijkheden wat betreft effecten en sequencing.’

Ook is er een 30-dagen trial versie van LiveLoop Pro beschikbaar.

www.liveloop.live 

zoeken
zoeken