Videoreview van de Buchla Easel Command 208C analoge synthesizer

Test door Stefan Robbers in Interface Magazine en op het Interface Youtube-kanaal

xtra 16-03-2023 07:36

Een synthesizer die al vijftig jaar meegaat en nog steeds uniek is qua geluid, concept en bediening? De Music Easel van Buchla kan daar prat op gaan, misschien wel als enige. En die Easel is nu in een modern jasje gestoken! Lees de test in Interface 256, april-mei 2023. Bekijk onze videoreview hier op Interface.nl! Het is de negende video van het samenwerkingsverband van Interface met de Engelstalige site Gearjunkies.com.

Dit is een Interface Xtra artikel bij de feature in Interface 256 (april-mei 2023). Bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl. We sturen op zonder verzendkosten.

De Buchla Easel Command 208C, zoals deze analoge modulaire synthesizer voluit heet, verscheen in 2020, als derde variant van de oorspronkelijke Music Easel. Het origineel werd door Don Buchla in 1973 uitgebracht als een performance-synthesizer, met een toetsenbord en in een koffertje.

De Easel Command 208C zit in een mooie, met houten uitklappootjes uitgeruste kast met twee masteruitgangen, een usb-interface, midi-in, cv/gate-in en opties voor onder meer een usb-host-connector. In essentie is het nog steeds dezelfde Easel uit 1973; volledig analoog en met twee oscillators, een envelope, twee vca’s en filters (low pass gates), een klokcircuit, random generator en een 5-staps sequencer; verder zit er een echte stereo verengalm ingebouwd.

Deze moderne versie bevat een flink aantal verbeteringen en extra’s, zoals een ruisgenerator, extra audio-in/out’s, aangepaste lay-out, en een pulse-schakelaar. Het is een volledig modulaire synthesizer, waarbij je bruggen en kabeltjes moet plaatsen voordat er geluid uit kan komen. Via usb en midi reageert hij nu op nootinformatie en midicontrollers; functies die voorheen waren voorbehouden aan het losse Buchla LEM218 capacitieve toetsenbord.

We testten de 208C ook met de nieuwe Program Manager Card, die in het uitbreidingsslot bovenop de Easel past. Deze heeft een eigen usb-c-connector en kan zo de Easel van patches voorzien, die je met een computer-editor maakt.

Lees de test verder in Interface 256, of bekijk hier de videoreview! 

Lees de test in Interface 256: 

zoeken
zoeken