Interface Freeware 213: VCV Rack, PS-3100, Tracktion T6

freeware 25-10-2017 08:10

Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website.
Om de software te downloaden klik je op de naam

VCV Rack

Voor modulaire synthese heb je geen racks vol hardware nodig; het kan ook met software zoals VCV Rack. Het programma werkt standalone, maar de RackBridge au/vst-plug-in voor koppeling met je daw komt eraan. In het Rack kun je modules laden, kabels patchen en sounds opslaan. Je krijgt er een basispakket van acht analogue modeling modules plus modules gebaseerd op hardware van Mutable Instruments, softwareversies van Synthesis Technology en Befaco oscillators, en er zijn verschillende gratis modules van third parties. Nu vergt modulaire synthese wel enige kennis en inzicht in hoe synthese werkt. Zonder de juiste kabels te prikken hoor je helemaal niets! Gelukkig zijn er diverse videotutorials om je op weg te helpen.

Mac/Win/Linux; 64bit; standalone; RackBridge au/vst-plug-in volgt

 

FullBucket PS-3100

De Korg MS kennen we, de Monopoly, Polysix en mischien de MicroKorg, maar de PS-serie...? De drie synths uit deze serie zijn uiterst zeldzaam. Uit deze polyfone, semimodulaire PS-3100 komen heel mooie abstracte, elektronische sounds, die me vaak aan Tomita doen denken. De PS heeft maar een oscillator per stem, maar een unieke architectuur met behalve een low pass-filter, een drievoudig band pass-filter, dat je kunt moduleren voor mooie stem-en phaserachtige sounds. Behalve met ingebouwde modulators kun je in de modmatrix ook midicontrollers gebruiken. Vet kun je de PS-3100 plug-in-versie niet noemen, maar hij is geweldig voor pads, snelle sequences, effecten en vooral hele fraaie risers, glissandi en bubbels in de stijl van Tomita.

Win/Mac; 32/64-bit; vst/au-plug-in

 

 

 

Tracktion T6

Tracktion heeft de prettige gewoonte oudere versies van z’n daw gratis ter beschikking te stellen, en dan niks Lite of maximaal x sporen; gewoon compleet. Na de release van Tracktion Waveform (zie Interface 112) is Tracktion T6 dus freeware geworden. T6 is een complete, maar heel eenvoudig opgezette daw, met slechts één venster, waarin je vrijwel alle handelingen uitvoert. Het ziet er niet zo gelikt uit als veel andere daw’s, maar werkt na een korte gewenningsperiode heel prettig. Deze versie bevat een kleine collectie eigen effectplug-ins, plus sounds voor de Elastik 2 Player. Verder zijn er diverse editors, timestretch, automatisering en latency-management. Alleen Melodyne Essential zit niet in de gratis versie. Alle vst/au-plug-ins worden ondersteund.

Mac/Windows/Linux; 32/64-bit; ondersteunt vst/au-plug-ins.

 

 

 

Gratis samples

GhostHack Free Female Vocals. GhostHack heeft 720 vocals uit z’n Ultimate Vocal Library geselecteerd voor dit gratis pakket: complete frases, losse woorden en melodic chants. Daarvan zijn er droge versies, versies met effecten en sterk bewerkte varianten. Allemaal 24bit wav-bestanden.

 

Ztekno Sonus Techno. Een enorme collectie van 1GB aan loops en beats in allerlei dancestijlen met construction kits, losse bestanden, midifiles, synthpatches en meer. 24bit wav- of Apple Loops-bestanden.

 

C Music pro Small Saw. De Theremin deed het elektronisch, maar een vergelijkbare klank krijg je als je een handzaag bespeelt met een strijkstok: de zingende zaag. Werkt met de volledige versie van Kontakt en bevat 487 24bit samples met controls voor legato, portamento en glissando.

 

 

zoeken
zoeken