Interface Freeware 216

Cloudrum, VK-1 Viking, HY-TP2

freeware 01-03-2018 15:03

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website. Klik op de naam om de software te downloaden

In de keiharde strijd om het kleingeld van de argeloze toerist gebruiken straatmuzikanten doedelzakken, cymbaloms en alpenhoorns, ze trekken erop uit met complete strijkorkesten, of vormen een saaie gitaarband met cajón. Actueel geheim wapen in die sector is de intrigerende tonguedrum. Dit is een klein rond percussie-instrument met weliswaar weinig volume maar een mysterieuze, donkere klank. En hij is erg makkelijk bespeelbaar want pentatonisch en heel expressief. Gitarensamplelaar Amplesound heeft een mooie gesamplede versie gemaakt met twee mic-posities, drie octaven en vier articulaties. De klank is nog erg goed bij te sturen met de drie faders. Instant ambiance!

Mac/Win; 64bit; standalone en vst/au/aax-plug-in

 

 

Bij de naam Viking denk je niet snel aan een Minimoog en ook de lay-out vertoont weinig verwantschap, maar dit is wel degelijk een virtuele Mini. De set-up is vergelijkbaar met drie oscillators, noise en het beroemde ladderfilter. Maar men heeft zich allerlei vrijheden veroorloofd, zoals continu variabele golfvormen, een multimodefilter met intrigerende dual lp-functie en zelfs oscillator-sync en fm. Heel verstandig, want ook al klinkt deze Viking uitstekend, de druk van een Mini kan ie toch niet evenaren. Het is gewoon een heel lekkere, flexibele monosynth met een duidelijk Moog-karakter. En je krijgt er heel veel goede presets bij.

Win/Mac; 32/64-bit; vst-plug-in

 

Tremolo is een uiterst simpel effect, maar heel effectief. Op elektrische gitaren en piano’s worden ze vaak gebruikt, maar van een gezonde dosis tremolo knapt elke sound op. Zeker als die tremolo lekker veel golfvormen heeft, ook als autopanner kan werken en een simpel filter aan boord heeft, zoals deze HY-TP2. Eigenlijk is het een envelope shaper die dankzij de Phase- en Smoothing-regelaars heel nauwkeurig kan worden ingesteld. De rate kan natuurlijk sync aan het daw-tempo lopen, maar heeft een uiterst breed bereik van acht maten tot 32sten triolen. Van langzame pulsaties tot rafelige vervorming!

Win/Mac; 32/64-bit; vst/au-plug-in

 

 

Gratis samples

Embertone Ancient Voices

Eduardo Tarilonte heeft geen monopolie op fraaie middeleeuwse koren! Deze gratis Embertone library voor de volledige versie van Kontakt bevat twee octaven legato samples van een prachtig antiek mannenkoor.

 

Goldbaby Free stuff

Goldbaby werd bekend met samples van vintage apparatuur, bewerkt met analoge tapemachines. Een mooie selectie (drum)samples uit deze tape-libraries is gratis te downloaden. Een paar rx2-samples maar meestal standaard wav-bestanden.

 

Heavyocity Free Production Loops

Dit is een stevig pakket (380MB) Apple en Wave loops, gemaakt met Novo Modern Strings. Echte strijkers dus, maar soms stevig geprocessed tot heel fraaie cinematic sounds.

www.heavyocity.com

zoeken
zoeken