Download nieuwe freeware! Tunefish, Ambient Reverb, Padspheres

Freeware bij Interface 231, augustus/september 2019

freeware 25-07-2019 14:07

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma's, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

Tunefish

Tunefish is een uitstekende additieve synth die maar heel weinig rekenkracht gebruikt. In de Generator bepaal je de golfvorm van de additieve oscillator. Gelukkig hoef je geen individuele partials toe te voegen maar kun je met goedgekozen macro’s het timbre bepalen. De functie daarvan is niet altijd even makkelijk te doorgronden, maar ze leveren wel allemaal heel zinvolle variaties op. Je kunt de oscillator tienvoudig unisono stapelen voor een lekker brede sound, en layeren met een ruisgenerator. Er zijn vier verschillende filters aanwezig, die je enkel serieel kunt gebruiken. Verder zeven verschillende effecten waarvan je er tien tegelijk kunt gebruiken en met twee lfo’s en twee envelopes kun je een hele hoop parameters moduleren. Tunefish ziet er uiterst professioneel uit, is verassend overzichtelijk te bedienen en de sounds zijn af en toe van topklasse. Stevige bassen, pittige drums, tintelende pads en veel, echt aparte effecten. Er zijn ook flink wat presets, die met een paar handelingen ook eenvoudig te editen zijn. Absoluut de moeite waard.

Windows/Mac; 32/64-bit; au/vst-plug-in

www.tunefish-synth.com

 

Stone Voices Ambient Reverb

Dit is natuurlijk een galmplug-in, maar de toevoeging ambient in de naam geeft al aan dat het geen doorsnee reverb is. Hij is wel perfect bruikbaar als standaard galm en heeft ook alle parameters die je mag verwachten. Pre-delay, size, damping, eq; het zit er allemaal in. Maar Ambient Reverb heeft een tijdsbereik van 0,10 tot 100 seconde en met de Freeze-schakelaar gaat ie zelfs oneindig door. Dat is in een song misschien niet zo nuttig, maar wel ideaal om nieuwe klanken te maken. Stuur er een korte sound in, activeer de freeze en je hebt een unieke, ambient padsound. Je kunt dan ook nog sounds overdubben in de freeze. De equalizer blijft actief, dus je kunt de klank nog verder finetunen. De damping werkt helaas niet meer als freeze actief is, en dat is jammer want je kunt daar heel mooie smalle galmbandjes mee maken. Er zijn reverbs die realistischer klinken, maar Ambient Reverb is erg goed voor ongewone galmsounds en sounddesign.

Windows; 32/64-bit; vst-plug-in

http://stone-voices.ru

 

Laptopmusician Padspheres

Padspheres is een uiterst simpele plug-in. Eigenlijk zou je het beter een sampleplayer of rompler kunnen noemen. En zoals de naam al aangeeft, zit ie vol atmosferische pads; 25 stuks om precies te zijn, ingebed in een plug-in-instrument. De namen klinken als een opsomming van het oeuvre van een sciencefiction-auteur; Andromeda’s Virus, First Contact, Lunar Outpost, Unknown Presence... Er valt nauwelijks iets aan in te stellen, behalve dan de envelope (die hier vierdelig is) en het volume. Geen filter of modulaties, maar dat is ook helemaal niet nodig. De sounds klinken allemaal heel af; complex genoeg, maar ook weer niet te multilayer. Simpelweg het doorlopen van de padsounds op zich levert al een fraaie compositie op! Ideaal voor je scifi-homemovie, voor intro’s en breaks of bijvoorbeeld als introsound voor een performance.

Windows/Mac; 32/64-bit vst/au-plug-in

www.laptopmusician.net

 

GRATIS SOUNDS

 Percussie en fx gemaakt met metalen pijpen, platen, gewichten en machines. In totaal 2,5GB aan data voor de volledige versie van Kontakt, inclusief twee effecten.

https://vstbuzz.com/freebies

 

Collectie sounds van een Porsche Carrera S; deuren, beeps, motor, uitlaat, ramen e.d. plus een aantal loops. Het zijn allemaal 24bit wav-bestanden.

https://audiomodern.com

 

Twee grote en zeer gevarieerde samplepacks die fans ingezonden hebben voor de livestreams van deze dance-organisatie. Allemaal 24bit wav-bestanden.

https://boilerroom.tv

zoeken
zoeken