Superbooth 2021 is begonnen! Dagverslag 1

Met Fred’s lab ZeKit 4-voice paraphonic synth, Kim Bjorn, Tubbutec TR-606 module, AtoV Project controller + clock module, Synthwerk 5U IIIP Systeem, Bode frequency shifter en Modor DR-2 module

Events 16-09-2021 13:42

Na een jaar overslaan en nog een half jaar uitstel, is het dan eindelijk zover: Superbooth 2021 is gestart. De expo voor synthesizers, modulaire systemen en alles wat daar omheen zweeft opende gisteren, 15 september 2021 de deuren, wederom in het FEZ-centrum in Berlijn. Met het Interface-team houden we je deze beursdagen op de hoogte en publiceren in samenwerking met GearJunkies een aantal videoreportages, plus een livestream die door Superbooth zelf verzorgd is. Interface is partner van Superbooth21.

door Stefan Robbers, i.s.m. GearJunkies

Alles is anders dit jaar. Superbooth, dit jaar met als thema ‘safety first’ heeft de indeling helemaal aangepast. Zo zijn er (eenrichtings)-looproutes, en is een groot deel van de stands verplaatst naar buiten. Daar zijn tentenkampen opgezet en bungalows op de camping veranderd in expo-ruimtes. Al met al flinke wandeltochten voor standhouders en bezoekers, zo ervaren wij het deze eerste dag. Het heeft de deelnemers gelukkig niet ontmoedigd om weer met veel leuke grote en kleine nieuwtjes te komen, soms gek of ludiek, soms ronduit indrukwekkend.

 

Zo waren wij vandaag bij Fred’s Lab, een sympathieke synthontwerper uit Bonn die de Zekit heeft bedacht. Het is een 4-stemmig parafone analoge synthesizer in een zeer compacte behuizing maar wel met knoppen voor de meest gangbare parameters. Hij beschikt over een analoog multi-mode filter met een uniek opto-coupler design. Via midi kan deze bespeeld worden en er zit ook een stepsequencer in die je via midi kunt opnemen. De Zekit kan kant-en klaar gekocht worden maar het is ook een leuk zelfbouwproject. De maker heeft een uitgebreide 35 pagina’s tellende handleiding hiervoor gemaakt die je stap voor stap uitlegt hoe je dit kunt doen en hoe het precies werkt. Ideaal voor beginners of voor wie wil ervaren hoe dat gaat! 

Kim Bjorn is de man achter de Bjooks boeken, onder andere de Patch & Tweak serie waarin alle aspecten van synthese en modulaire systemen fraai beschreven worden. Nu presenteert hij het nieuwe, deze keer door synth specialist Mike Metlay geschreven boek ‘Synth Gems 1’ waarin meer dan 60 fantastische historische synthesizers te vinden zijn. Met de nadruk op zeer gedetailleerde fotografie van perfecte exemplaren en een toelichting op de historie hiervan door gerenommeerde schrijvers. Het is een genot om doorheen te bladeren en een echt document om te hebben. Met een voorwoord van Vince Clarke!

Bij Tubbutec troffen we ene oude bekende in een nieuw jasje: de 6m0md6 is gebaseerd op de Roland TR-606, maar in eurorack gedaante. En natuurlijk voorzien van allerlei knoppen om de sound totaal mee te verbouwen. Zo is er een enorm sublaag uit de kick te persen en slaan de snares en hihats je om de oren. Een en ander is natuurlijk uitgebreid te moduleren, en naast de triggeringangen, zijn de drums ook aan te sturen met een losse sequencer module die je naar keuze horizontaal of verticaal in je eurorack kunt inpassen.

AtoV Project heeft met de 16n een even simpele als functionele controller ontwikkeld om eurorack modules mee aan te sturen. De nu in zilver leverbare, met high-end Alps faders uitgeruste desktop module kan midi, cv en usb sturen en ontvangen. Helemaal nieuw is de Gaeto, wat een samentrekking is Gate en Legato. De eurorack module maakt en combineert dan ook allerlei clock en gate signalen met logic functies om zo een complexe set signalen te genereren vanuit één compacte module.

Oude tijden herleven bij Synth-werk. De extreem toegewijde synthbouwer uit München presenteerde voor het eerst het complete IIIP systeem, wat een getrouwe recreatie is van het Moog modulaire systeem wat onder meer door Klaus Schulze gebruikt werd. Uitgerust met 10 oscillatoren, dubbele filters, envelopes, mixers en sequencers is het een complete synthesizer-muur waar een indrukwekkende sound uit komt. Maar ook was voor het eerst de unieke Model 1630 Bode Frequency Shifter te zien en te horen. De complexe module heeft een ontwikkeltijd van 2 jaar gehad waarbij ook over de hele wereld gezocht moest worden naar de juiste componenten.

De innovatieve mensen van Modor toonden hun nieuwe DR-2. Een virtueel analoge drumcomputer die van alle markten thuis is, of je nu house klassiekers, drum en bass of het experiment opzoekt. Er zijn 6 kanalen beschikbaar waarbij je vrij bent om te kiezen wat voor soort sound je wilt, of dat nu zes bass drums zijn of op elk kanaal een andere sound. De DSP-engine modelt alle drums, patronen maak je met de ingebouwde 16-staps looplichtsequencer. Uiteraard kun je alle klanken ook editen met een uitgekiende set knoppen op de desktopmodule.

Livestream!
Check hier de livestream zoals die gisteren door Superbooth werd uitgezonden. 

 

zoeken
zoeken