Superbooth 2021 - Dagverslag 2

Met Waldorf, PWM, Dreadbox, Tiptop Audio, Enjoy Audio en Erica Synths

Events 19-09-2021 08:59

Op de tweede dag van Superbooth21 in Berlijn, de expo voor synthesizers, modulaire systemen en alles wat daar omheen zweeft, noteerde het Inetrface-team weer tal van noviteiten, waarvan hier verslag, inclusief een livestream die door Superbooth zelf verzorgd is. Interface is partner van Superbooth21.

door Stefan Robbers

Klik hier voor het verslag van Dag 1

 

Groot nieuws op Superbooth21 is de aankondiging van Tiptop Audio dat ze Buchla modules gaan maken voor Eurorack. Het plan is om de legendarische 200E serie uit te brengen, aangepast aan het eurorack formaat, patchkabelformaat, levels en voltages. De eerste 2 modules zijn reeds klaar en binnenkort te koop. Buchla stelde naast hun naam daarvoor ook alle nog bestaande schematics ter beschikking aan Tiptop. De kleuren en layout komen overeen met die van het origineel, en omdat Tiptop ook stackable patch-kabels maakt, is ook deze match een hele goede. Tiptop zelf heeft een drietal nieuwe, niet alledaagse effectmodules, waarbij vooral de combinatie van bron en instelling unieke resultaten oplevert.

Meer informatie en demovideo's over eurorackmodules op Superboorth21 vind je in een artikel elders op Interface.nl

Enjoy Audio komt met een 4-kanaals multi-effect processor, de Godfather.
De in maffiapakken gestoken Italianen brengen hiermee hun tweede product op de markt na de Reminder desktopmodule. Het formaat is eurorack compatible, met alle aansluitingen op de voorzijde. De vormgeving komt overeen met het Moog-formaat van onder meer de Mother32, en is dus ook in een Moog tier onder te brengen. Elke van de vier effecten beschikt over een distortion, filter, looper, reverb en delay settings. Verder zijn er nog 2 losse lFO’s, en cv- in en uitgangen.

 

Waldorf verrastte ook door op Superbooth21 de nieuwe M desktop synthesizer te tonen, die direct beschikbaar komt in de winkel. Men grijpt terug op de eigen roots, want de M is de opvolger op de Microwave, de eerste synthesizer van het merk uit 1989. Deze is weer gebaseerd op de PPG wave. De M beschikt dan ook over de wavetables hiervan, aangevuld met nieuwe golfvormen, en verder over analoge filters en VCA’s. De weer door Axel Hartmann ontworpen desktop behuizing heeft nu twee rode knoppen en daarnaast encoders voor zowat alle functies. Het apparaat is multi-timbraal, beschikt over usb en midi en 4 extra mono-audio uitgangen.

 

Erica Synths pakt uit met de Perkons, wat Lets is voor ‘Donder’. Een treffende naam voor deze ruige no-nonsense drumcomputer. Hij beschikt over vier analoge drumvoices met robuuste draaiknoppen voor de acht parameters per voice. Bijzonder is dat er ook een bucket brigade analoge delay in zit die tempo-synced is. Elke klank kan met een send knop gevoerd worden aan deze delay, en uiteindelijk gaat alles dan door een mastersectie met overdrive en compressor. Men heeft niet bezuinigd op de bediening: elke drumvoice heeft zijn eigen 16-stappen looplichtsequencer die realtime te bedienen is. Patronen kun je snel opslaan en terugroepen. Verder zitten er nog modulatie, divide/multiply en groove functies op.

 

Het Griekse Dreadbox showt de Nymphes, een zes-stemmige analoge synthesizer in een metalen desktop-formaat. De ultra-compacte syntesizer biedt schuiven voor de envelopes en filters. In totaal zijn er 12 envelopes, 7 envelopes, filters en chord processors beschikbaar, met een digitale reverb en geheugen voor 98 presets. De Nymphes legt de nadruk op ambient soundscapes en sferische pads, waravoor de controls precies genoeg zijn, en is daarmee eenvoudig te bedienen, met mooie resultaten. Alle parameters zijn ook met midi cc commandos te bedienen via de midi- en usb aansluitingen.

 

PWM uit de UK demonstreerde hun eerste product, de analoge synthesizer genaamd Malevolent. Een compacte, semi-modulaire synthesizer met o.a. twee oscillatoren, twee envelopes, multimode 2-pole VCF, overdrive en mogelijkheid om alles te repatchen. De synth is volledig USB bus-powered, met een 2,5 octaafs aanslaggevoelig mini-keyboard, MIDI in/out en multifunctionele modulatie joystick.

Livestream!
Check hier de livestream zoals die gisteren door Superbooth werd uitgezonden, met vanaf 2u31, Jean-Michel Jarre in de talkshow.  

 

 

 

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken