aanmelden
Interface Freeware 176: Ample Guitar M Lite, Proteus VX, LoudMax
De beste software & sounds maart 2014
freeware 22-02-2014 17:02
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder

Ample Sound Ample Guitar M Lite

Gitaar ‘spelen’ op een keyboard blijft een lastige zaak. Zelfs met een enorme berg goede samples is het nabootsen van de typische klank en speelstijl van een gitaar geen sinecure. Maar als je zelf geen gitaar speelt en ook geen virtuoze gitaristen in je kennissenkring, hebt zijn er talloze geschikte softwareoplossingen. Ample Sound maakt bijvoorbeeld Guitar M, en de Lite-versie daarvan (met een Martin D42 steel string akoestische gitaar) is helemaal gratis. Die bevat weliswaar enkel de noten tot aan de vierde fret, maar het klinkt allemaal lekker fris en tintelend, en zowel de attack als de sustain klinken heel realistisch. Er zit ook een strum-sequencer in waarmee je verassend leuke slaggitaarpartijen kunt maken. Verder zijn er vier speelstijlen, allerlei opties om de klank aan te passen, zoals een dubbelaar voor stereo effecten en delay en reverb. Op de website staan diverse nuttige tutorials.

Windows; vst/rta/aax plug-in

Mac; vst/au/rtas/aax plug-in

E-mu Proteus VX

E-mu was ooit een befaamde fabrikant van synths en samplers, maar werd uiteindelijk overgenomen door Creative. Sindsdien maken ze enkel nog geluidskaarten en controllers, maar de erfenis van de bekende Proteus synthmodules werd wel in ere gehouden met de Proteus VX software. Dit is een software-instrument vol klanken uit de Proteus-serie, die weer deels afkomstig zijn uit de soundcollectie van de Emulator hardware samplers. Proteus VX bevat een enorme collectie (meer dan 1000) 24-bit sounds, die soms wel wat dunner klinken dan we vandaag de dag gewend zijn, maar er is zeker geen gebrek aan inspirerende en fraaie klanken. Ligt goed in de mix en werkt prima voor het dubbelen van andere sounds. Via controllers zijn diverse klankparameters nog aan te passen en er zijn talloze filtertypes. Tussen zo veel sounds vind je altijd wel iets dat van pas komt.

Windows; vst-plug-in en standalone

LoudMax

Er is in de loop der tijd in Interface al vaak gesproken over de ‘loudness war’, de trend om eindmixen steeds zwaarder te limiten om zo de psychologische luidheid op te krikken. Dat gaat echter bijna altijd ten koste van de subtiele details. Nu is men de laatste jaren wel weer iets subtieler gaan limiten, maar je moet meedoen met die race om niet weg te vallen tegenover de concurrentie. LoudMax kan daarbij helpen. Dit is een brickwall limiter met look-ahead-functie, wat betekent dat ie iets omzichtiger omgaat met de details. LoudMax is erg eenvoudig; je stelt de threshold in en de plug-in zorgt er vervolgens voor dat het maximale level bij 0dB ligt. En hoewel het ook hier anders gaat klinken, blijft het relatief transparant en hoor je weinig gepomp en gezucht. Trouwens een limiter is ook prima bruikbaar voor individuele partijen.

Windows/Mac; 32/64-bit; vst/au-plug-in

Gratis samples

• Goede blazers zijn lastig te vinden, maar Jasper Blunk heeft samples van hoorn en trompetensemble voor Kontakt

Trombone samples voor Kontakt (ook Kontakt Player).

• Producer Ghosthack biedt op zijn website 55 dubstep en trap wave samples aan, waaronder drumloops, synths en effecten.

• Helaas zijn de in het blad genoemde sounds van Airborne Sound niet meer on-line. Ze hebben wel een pakket met Crowd Sound Effects

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com