aanmelden
Interface Freeware 179; Free Alpha 3, Lisc-Verb, Nabla
De beste software & sounds juni 2014
freeware 24-05-2014 09:05
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder.

Linplug FreeAlpha 3

Linplug maakt al jaren hoogwaardige plug-in-instruments, waaronder de Alpha 3 synth. Daarvan is nu een gratis versie gemaakt met wat minder features. Het is een subtractieve synth met twee oscillators met diverse golfvormen, allemaal met pwm. Het resonerende multimodefilter heeft een driveknop en er is een mooie chorus in gebouwd. Mooi is dat je per oscillator twee waves kunt mixen en met de spreadknop 5 oscillators per stem kunt gebruiken voor extra smeuïgheid. Dat alles levert een verassend leuke synth op voor wie houdt van programmeren. Het ding zit echter ook stampvol presets; zo’n 300 zelfs. En die klinken meestal erg goed; lekker vol, maar toch helder en prikkelend. De bassen zijn vol en dragend en dankzij de pittige attack komen er ook verassend goede drumsounds uit. Verder mooie orgels, belletjes en pads. Gewoon een hele nuttige synth!

Windows, vst-plug-in

Mac, au-plug-in

Saltline Lisc-Verb

Lisc-Verb combineert filter, delay en reverb, maar wel met heel veel extra trucjes. Mede daardoor kost het wat tijd om de signal flow en de functies van de diverse knoppen te doorgronden. Het signaal wordt via een resonerend multifilter naar een galm met pre-delay en een delay gestuurd, waarvan de parameters door een lfo gemoduleerd worden. Die lfo en de delay kun je aan het tempo van je daw synchroniseren. Daarachter komt weer een tweede multimodefilter. Gelukkig zijn er diverse presets om je op weg te helpen. Lisc-Verb voegt een spannend laagje van steeds veranderende (dub)effecten aan de input toe, een soort mysterieuze ghostversie van het origineel als het effect zacht staat. Staan de effecten hard, dan krijg je een freaky sound met al of niet aan het tempo gesynchroniseerde aanzwellers en afzakkers  alsof je in een woeste storm aan een rotsachtige kust staat.

Windows, vst-plug-in

Fullbucket Nabla

Ooit was de stringsynth een soort paria onder de synths; er kwamen enkel stringklanken uit, maar dan wel veel minder realistisch dan wat je met gesamplede strings kon doen. Maar zoals zo vaak blijken de beperkingen van die stringmachines achteraf hun sterke punt te zijn. Dat betekent ook dat ze tegenwoordig vrijwel allemaal in virtuele vorm beschikbaar zijn, met de beroemde Solina Stringensemble voorop. Full Bucket heeft echter gekozen voor de Korg Delta DL-50 uit 1979, die behalve strings ook allerlei synthsounds kon voortbrengen. De plug-in heet Nabla en heeft 64 stemmen, een bp/lp-filter en het onmisbare ‘Ensemble’-effect. Voor de synth kun je vier voetmaten en ruis mixen, en er is een adsr-envelope. Strings heeft attack en release plus een eq.  En in plaats van de traditionele frequentiedeler-oscillators kun je ook kiezen voor echte polyfonie en er zijn faser- en delay-effecten toegevoegd.

Windows, 32/64-bit, vst-plug-insynth

Gratis samples

• Bij Bitsonic kun je twee Groove Packs downloaden met 377 prima 16-bit wave-drumloops van vier maten, van rechttoe rechtaan tot freaky. Om ze te kunnen downloaden moet je ze wel even ‘liken’ op hun Facebook-pagina.

Cluster Sound heeft een library voor Ableton Live 9 van de Jen SX-1000 analoge synth. Om te downloaden moet je een user account aanmaken.

• Bij Loop Based kun je acht soundpacks downloaden met voornamelijk dance-samples en fx, maar ook sounds voor Massive en voor Zebra. Ook hier moet je een account aanmaken.

 

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com