aanmelden
Interface Freeware 181; Superwave, Atom en Rupture
De beste software & sounds september 2014
freeware 29-08-2014 11:08
Elke maand selecteren we de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website.
Weblinks naar de genoemde items vind je hieronder.

SuperWave P8

SuperWave P8 hebben we in de tijd dat er nog een cd bij het blad zat al eens gepresenteerd. Erg lang geleden dus, maar toen ik hem laatst weer uitprobeerde, bleek hij niets aan actualiteit of power te hebben ingeboet. Intussen zijn er natuurlijk ook wel wat updates geweest. P8 is min of meer geïnspireerd op de Roland JP-8000 en is vooral goed in tintelende brede string- en leadsounds die gebruik maken van de SuperWave; een speciale versie van een zaagtand met acht ontstemde, gestapelde waves. Er zijn twee oscillators, en als je die mooi links en rechts in het stereobeeld plaats, klinkt het allemaal lekker groots. Daarmee is-ie erg geschikt voor trance en vergelijkbare dancestijlen, maar daar blijft het niet bij. P8 beheerst een heel arsenaal aan fraaie analoge synthsounds dankzij de twee veelzijdige oscillators en het zeer geslaagde dubbele multifilter. Het kan rond en warm klinken, tot ruig bruisend met een erg mooi stereobeeld en een subtiel geprogrammeerde dubbele delay. De 64 presets zijn over het algemeen van een hoog niveau.

Windows; vst-plug-in-instrument

 


Sinevibes Atom

Sinevibes Atom is een filterplug-in met vijf verschillende filtertypes, die elk beschikbaar zijn met drie verschillende slopes (12, 24 of 46dB/octaaf). Maar een statisch filter klinkt nogal saai, dus er moet flink gemoduleerd kunnen worden. Op dat vlak heeft Atom heel wat te bieden. Er zijn twee onafhankelijke modulators met acht golfvormen en een zeer ruim snelheidsbereik; van 1/128ste noot tot 16 maten. Dat betekent dat je heel snel bubbelende effecten kunt maken, maar ook nauwelijks waarneembare veranderingen die (afhankelijk van het songtempo) langzaam evolueren. Dan is er nog de Chaos-functie, die een random golfvorm levert, en een Lag-schakelaar die de golfvorm enigszins afvlakt. De plug-in heeft zoals de meeste Sinevibes-producten een heldere, aantrekkelijke interface, gebaseerd op het signaalpad dat de audio binnen de plug-in volgt, waarmee je hem zonder menu’s snel kunt instellen. Atom is wel puur gericht op filtereffecten die het tempo van je daw volgen; het is niet mogelijk het tempo onafhankelijk van je songtempo in te stellen.

Mac; au-plug-infilter; 32/64-bit


Dopekitz Rupture Lite

Bij een bedrijf dat Dopekitz heet, is het eenvoudig te raden wat ze verkopen; hiphopsounds in allerlei variaties! Een aantal drumsounds uit hun collectie hebben ze in de Rupture Lite plug-in gestopt. Deze heeft 16 pads voor de 16 sounds per kit, met 16 volumefaders en panknoppen. De attack voor elke klank is instelbaar, de toonhoogte en hoeveelheid galm, kan enkel voor de hele drumkit gelijktijdig worden bijgesteld. Wel kan elke sound een aparte uitgang in je daw krijgen. In de vijf meegeleverde drumkits zit heel wat moois; vuige drukkende kicks, snappy claps en rims, penetrante, tintelende hihats en talloze lastig te beschrijven zwiepers, wooshes en effecten. En hoewel het soms lekker smerig klinkt, zijn de meeste sounds toch behoorlijk hifi, dus wel de druk en power van hiphop, maar wel met een mooie frequentiebalans. Dopekitz gebruikt het businessmodel dat Native al jaren succesvol hanteert; de player is gratis, maar je kunt voor $10,- per stuk extra kits aanschaffen. Om Rupture Lite te downloaden moet je je wel even door de webwinkel heen worstelen.

Windows/Mac; vst/au-plug-indrummachine; 32/64-bit

 

Gratis samples

# Een fantastisch mooie set met 85 funky bigband brass riffs van The New York Brass is door Big Cat Instruments in een Kontakt library gezet.

# Frozen Plain heeft een antieke musicbox gesampled voor Kontakt (volledige versie), inclusief het opwinden! Het is een simpele klank, maar je creëert er meteen een karakteristieke atmosfeer mee. Inclusief ambient-, distorted- en leslie-versies.

# Tron van Tronsonic is een gruizige en dus zeer sfeervolle Mellotron-library voor Kontakt (volledige versie) met verschillende versies van fluit, strings, cello en mannenkoor.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com