Interface Freeware 218

MPReq, DSK Dynamic Guitars, Jamstix 4 Free

freeware 26-04-2018 07:04

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van de website. Klik op de naam om de software te downloaden

Analog Obsession MPReq

Raar eigenlijk, hoe het uiterlijk van een apparaat vertrouwen kan inboezemen, zelfs als je denkt dat je daar veel te professioneel voor bent. Heel vertrouwenwekkend zien de buizenapparaten van eind jaren 50 er uit, met hun grote frontplaten, vette vu-meters en joekels van bakelieten knoppen. De MPReq is weliswaar niet heel erg subtiel gedesigned maar heeft wel het typische uiterlijk van de befaamde Pultec apparaten. Die Pultec's gebruikten buizen en daarom heeft elk van de twee banden zowel een boost als een attenuateknop. Dat lijkt idioot maar heeft met die buizen te maken. Belangrijker is dat je er heel nuttige eq-curves mee kunt maken. De rest is allemaal lekker eenvoudig; vaste frequenties voor laag en hoog en een pre-amp gain, die zorgt voor een prettige subtiele opwarming die prima te doseren is. Daarnaast is er nog een wat verstopte output adjustknop. Klinkt allemaal erg aangenaam, jammer dat de interface niet wat kleuriger is!

Windows/Mac, 32/64 bit vst/au/aax plug-in

 

DSK Dynamic Guitars

De hoogste tijd om aan je zomerhit te beginnen! En daarvoor heb je natuurlijk een akoestische gitaar nodig. Trouwens, een akoestische gitaar is sowieso een mooie klankkleur die heel makkelijk in te passen is in allerlei stijlen. Met Dynamic Guitars heb je meteen een nylonsnarige, een staalsnarige en een 'acoustic guitar', wat dat hier dan ook moge inhouden. En ze klinken prima, lekker mild en authentiek, met een 'slur' van een halve noot als je hard aanslaat. De envelope kun je zelf bijregelen, de velocity is aan te passen en er zit een galmpje ingebouwd. Handig is dat je ook naar monomode kunt schakelen, ideaal voor die mediterane solo na het tweede refrein. Er is ook nog een legatomodus, maar omdat je die niet al spelend kunt activeren, heb je daar niet bijster veel aan. Drie octaven lol waarbij opvalt dat de lage noten ook erg goed klinken.

Windows/Mac, 32/64 bit vst/au plug-in instrument

 

 

Rayzoon Jamstix4 Free 

Tussen alle drumsoftware van Toontracks, BFD2 en Battery is Jamstix wat onder de radar gebleven. Toch is deze plug-in al aan versie 4 toe en ter promotie is er nu een gratis versie. Uiteraard kent deze beperkingen, waarvan een kleinere hoeveelheid kits en minder velocitylayers en styles de belangrijkste zijn. Maar verder zit er geen tijdslimiet op en hoor je ook geen demopiepjes. Jamstix heeft heel veel te bieden op het gebied van sound, style, sequencing, interface, editing etc., maar ik vond het wel een complex programma om te doorgronden. Zelfs voor het direct bespelen van de kits moest ik lange tijd zoeken in de – nogal kleine- display en de handleiding. Frustrerend is ook dat je steeds door niet beschikbare kits moet scrollen. Nietemin zijn er in totaal 40 kits die meer dan uitstekend klinken en waar veel aan te editten valt. Dat is al meer dan de moeite waard!

Windows, 32/64 bit vst/aax plug-in instrument. Mac versie is in aantocht

 

Gratis samples

 

Evolve Free

Wave Alchemy geeft 300 drumsounds weg, afkomstig uit hun Evolution drummachine. Het zijn 24 bit wavebestanden van akoestische drums en drummachines plus nuttige layers.

 

Ghosthack Free Sample Pack Bundle

Maar liefst 1,38 Gb aan sounds uit de Ghosthack samplelibraries in de vorm van wavebestanden. Veel drums maar ook fx, vocals, pads, basslines etc.

 

Earcandy E-mulator Male voice

Earcandy geeft maar een sound weg, maar wel een historische; de Male Voice uit de E-mu Emulator voor de volledige versie van Kontakt. Klinkt lekker gruizig,maar wel een 49-voudig multisample en ontelbare malen gebruikt in de popgeschiedenis. Bijna net zo vaak als de beruchte Shakuhachi!

 

zoeken
zoeken