Interface Freeware 219

Soundspot Fat Filter Free, Tritik Krush, Xavier Kalensky Kx-PolyM-CSE

freeware 31-05-2018 10:05

Elke maand selecteren we in deze rubriek de beste gratis programma’s, plug-ins en sounds voor de lezers van Interface en de bezoekers van onze website. Klik op de naam om de software te downloaden

Soundspot Fat Filter Free

Hoeveel filters heeft een gemiddelde producer eigenlijk nodig? Ik zou zeggen zoveel mogelijk, want hoe meer klankkarakters je achter de hand hebt, hoe groter de kans dat het juiste filter voor een bepaalde situatie erbij zit. Die filters moeten dan wel echt goed klinken en eenvoudig te bedienen zijn. Fat Filter Free voldoet aan beide voorwaarden. Er zijn maar drie regelaars; een keuzeschakelaar tussen low-pass filter en high-pass filter plus frequentie en resonantie-knoppen. Het low-pass filter klinkt prima, lekker vol, maar de resonantie zou wel iets verder door mogen lopen . De ster van de show is wat mij betreft het high-pass filter. Dat heeft een hele sprankelende delicate sound, vooral met maximale resonantie ga je van een subtiel bladgeritsel, via fluitende midfrequenties naar dreunende resonaties in het midlaag. Natuurlijk zijn de knopbewegingen plus de filterkeuze te automatiseren, dus je kunt er ook een prima wah-wah van maken.

Mac/Windows, 32/64 bit, au/vst/vst3/aax

 

 

Tritik Krush

Hoeveel bitcrushers heeft een gemiddelde producer eigenlijk nodig? Ik zou zeggen zoveel mogelijk, want hoe meer klankkarakters je achter de ... Inderdaad ik herhaal mezelf. En eigenlijk ben ik niet erg dol op bitcrushers maar Krush biedt meer dan trommelvliesscheurend geknars. Je hebt Drive, Crush en Downsampling knoppen, een filter en – belangrijk – een mixer voor droog en bewerkt signaal. Vrij uniek is het feit dat je de parameters kunt moduleren met een lfo, ook sync met het tempo. Zo kun je bijvoorbeeld enkel de snare in een loop bewerken. Een aparte lfo voor elke parameter zou nog mooier zijn, maar je kunt wel de modulatiediepte voor 5 parameters afzonderlijk regelen. Vooral de Drive klinkt lekker, Crush en Downsampling leveren het gebruikelijke geknars, maar zijn subtiel gedoseerd prima bruikbaar. De filters zijn niet overdonderend maar zeker nuttig. Krush heeft trouwens ook een resizable venster, iets wat je zelden tegenkomt bij freeware.

Mac/Windows, 32/64 bit, au/vst/aax

 

 

 

Xavier Kalensky Kx-PolyM-CSE

Bij de Kx-PolyM-CSE dacht ik al snel, ach laat ook maar! De 64 bit versie moet je handmatig installeren en kreeg ik niet werkend. De 32 bitversie wel maar het scherm is een soort puzzel. Typisch freeware denk je dan, maar een korte rondreis door de presets geeft een heel ander beeld. Deze synth heeft namelijk een hele typische, aangename en vaak complexe sound. Kx-PolyM-CSE is gebaseerd op de Yamaha CS70M met een modulaire opzet en een sequencer. Hij is zesstemmig polyfoon met 6 oscillatoren per stem en keuze uit 5 golfvormen, dat alles met een stereo signaalpad. Het is een fikse klus om te achterhalen wat de knoppen precies doen, het zijn er veel en vaak zijn ze van cryptische onderschriften voorzien. Echt iets voor de doorzetters dus. Maar presets kiezen kunnen we allemaal en dat is hier zeer de moeite waard. Veel Vangelis-achtige sounds, maar ook mooie leads, belletjes, orgels en prachtige (sequencer)effecten.

Windows 32/64 bit vst instrument

 

 

Gratis samples

Ghosthack Taster Pack

Taster Pack bevat een mooie selectie uit de samplecollectie van Ghosthack met drums, loops, basloops, fx en construction kits. Het zijn allemaal 32 bit wavebestanden.

 

99Sounds FX

99Sounds heeft vier libraries met fraaie sound fx, Garage Foley, Radiophonic Atmospheres, The WareHouse en Space Divers Mini. Het zijn allemaal 24 bit wavebestanden.

 

BBC Sound FX

16.000 foley geluidseffecten van de BBC zijn nu gratis te downloaden, Allemaal heel mooie 16 bit wavebestanden van machines, voetstappen, dieren, auto's, atmospheres etc. Je mag ze helaas niet gebruiken voor commerciële doeleinden!

 

zoeken
zoeken