Geniale slaapkamerproductie van Billie Eilish' succesalbum - een interview

Producer Finneas O'Connell en mixer Rob Kinelski aan het woord in Interface 231, aug-sept 2019

xtra 26-12-2019 16:12

Ze is een fenomeen; nog maar 17 jaar en al een wereldster. Billie Eilish is niet zomaar een ‘gemaakt’ nieuw sterretje, maar een zangeres en componist-tekstschrijver die samen met haar broer Finneas O’Connell met When We All Fall Asleep, Where Do We Go? een heel bijzonder debuutalbum heeft afgeleverd (release maart 2019), dat in de VS, UK, België en Nederland meteen op één belandde. In augustus doet ze Lowlands en Pukkelpop aan. We spraken met producer-componist Finneas O’Connell en mixer Rob Kinelski over de totstandkoming van deze bijzondere productie.

Download het het interview door onze Paul Tingen uit Interface 231, aug-sept 2019. Klik op de downloadlink in de linkerkolom. 

Sinds we dat interview in de zomer 2019 hebben gepubliceerd is Bilie Eilish overal bewierookt, hebben zij en haar broer Finneas een stapel Grammy-nominaties op zak, is het album wereldwijd het best verkochte van het jaar, is Billie op 18 december 18 geworden en deed ze op 19 december een nu al legendarische Carpool Karaoke met James Corden, die na een week al 24 miljoen keer bekeken: 
Bekijk hier 8 minuten van het optreden dat 3 voor 12 op Lowlands 2019 filmde


Billie Eilish cultureel fenomeen
Ze wordt een ‘cultureel fenomeen’ genoemd, ‘de meest besproken teenager ter wereld’, en ‘een van de opwindendste artiesten van het moment’. Billie Eilish (volledige naam Billie Eilish Pirate Baird O’Connell) is opeens overal. Ook onder muziekprofessionals is er verbazing over de originele productie van haar muziek, vol met atmosferische geluiden, complex gelaagde zang met gedetailleerde effecten en opvallend minimalistisch, met vaak alleen bas, drums en zang.

Om kort te gaan, de muziek van Billie Eilish klinkt volkomen anders dan alle andere popmuziek op het moment. Haar debuutalbum, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? gaat tegen alle hedendaagse productietrends in, afgezien van de uitdrukkelijk aanwezige sub-bas. Het minimalisme is het meest in het oor springend. In de single Bury A Friend gebeurt er op 0:57 minuten zes seconden lang bijna niets. Gedurfd! Het arrangement van de best verkochte single van de plaat, Bad Guy, bestaat uit één synthesizer, enkele bassen, drums en zang. Je hoort weinig hoog en bijna geen reverb, en Billie Eilish’s zang alterneert tussen zwaar vervormd, of superzacht gezongen, heel natuurlijk klinkend, bijna altijd zonder hoorbare autotune.Zoals gezegd vind je in Interface 231 veel meer details over deze productie, geheel opgenomen in de bedroomstudio van de broer van Billie Eilish, Finneas O'Connell.Hieronder zie je de 'music' tracks in het Pro Tools Edit window van de mix van Rob Kinelski van de single Bad Guy (te vergroten als je de foto's apart aanklikt in de linkerkolom). De aanpak van de mix komt in het interview in Interface ook uitgebreid aan bod.  

Bekijk ook dit interview op Youtube, gemaakt in de bedroom-studio van Finneas en Billy. 

 Videoclip van de single Bad Guy, inmiddels 360 miljoen keer bekeken...:zoeken
zoeken