Jett Rebel de producer

Produceert zichzelf en Hall & Oates

xtra 16-09-2021 20:09

Op zijn nieuwe album speelt Jett Rebel opnieuw alle instrumenten zelf. Maar voor het eerst is hij nu ook volwaardig producer van zijn eigen plaat; ‘ouderwets’ digitaal opgenomen. Ook is hij bezig met een productieklus voor Hall & Oates. Alles in zijn eigen studio. In Interface 247, oktober-november 2021 vind je een interview met Jett Rebel over dit alles. Hier op Interface.nl laten we video's zien, kun je luisteren naar zijn nieuwe album en delen we interviewcitaten die niet meer in het interview in Interface pasten.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in Interface 247, okt-nov 2021. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link. 

‘Er zijn eigenlijk twee manieren van produceren. Je kunt alles straktrekken en perfect maken, maar dat wordt een hell hole zonder betekenis. Dat wil ik niet. Ik produceerde nu geleid door emotie en gevoel. Per nummer wil ik iets voelen. Het nummer Behave moest voelen als een rit in een cabrio met vrienden: het dak eraf en goddomme wat is het leven mooi! En zolang ik dat gevoel niet kreeg, bleef ik zoeken. Soms is het de sound, soms is het refrein gewoon niet goed genoeg en dan moet het opnieuw.
‘Ik ben een strengere producer voor mezelf geworden, geïnspireerd door het produceren voor Trijntje Oosterhuis en Hall & Oates.'


Het podium weer op
We spraken Jett Rebel natuurlijk ook over de afgelopen 18 maanden waarin het niet of nauwelijks mogelijk was op op te treden:

'De hele coronacrisis duurt me veel te lang en ik trek het echt niet meer. In januari 2020 speelde ik voor de laatste keer met band. Het klinkt als een luxeprobleem, dat een artiest niet kan optreden, maar het is wat ik doe en waar ik voor leef. Ook mijn sociale leven is er in verwikkeld, het is mijn uitlaatklep en het is 95% van mijn inkomen. Ik vraag me nu soms af of ik de huur wel kan betalen. Ik heb net iets te hard gewerkt en genoeg bereikt dat het raar is dat ik zit te stressen dat ik mijn auto en huis misschien moet inleveren.'

'Ergens in 2020 dacht ik: laat ik me gewoon helemaal voorbereiden alsof we wel gaan spelen en laat ik een superversie van mezelf worden. Maar waar doe je het voor. Er komen nu wat shows aan, maar ook dat duurt nog even. Ik heb van de week mijn live-rig opgesteld. Het omhangen van de gitaar was echt een kippenvelmoment. Er ging een rilling door me heen. Ik speel wel gitaar in de studio, maar dat is meestal zittend, meestal dienstbaar en het zijn gitaarpartijen die ik gebruik om te bereiken wat ik wil. Ik geniet er wel van, maar ik ben op dat moment niet echt gitarist. Als je door iemand anders wordt gevraagd om een gitaarpartij te spelen, dan speel je iets waar je achter staat en je wilt je bewijzen. Maar op mijn eigen platen hoef ik dat niet. Op het podium ben ik wel een gitarist, meer een patser, haha!'

'Wat ik vooral doe is platen maken. Dat gaat altijd door en soms word ik er helemaal gek van. Het stopt niet. Jelte, waarom ben je dit überhaupt aan het doen, denk ik dan. Ik zit in een huis in een bos, omringd door twee katten platen te maken, totdat ik het podium op mag. En ik heb geluk dat ik in de positie ben dat mensen mijn muziek ook horen. Ik verlies me in een album en dan ben je zo weer door een paar maanden coronacrisis heen. Of mijn katten meespelen? Ze spelen beide piano. Laatst was er eentje clavecimbel aan het spelen, terwijl de ander er onder zat te luisteren. Op dit album hoor je een miauwtje, die ik nog vond van mij kat die inmiddels is overleden. Dat is de enige keer dat ik een optreden heb afgezegd: de dag dat mijn kat overleed. De hele crew kwam langs en we hebben samen een laatste eerbetoon gebracht.'


Video: Love Right Now is de eerste single van het album.

Video: en live klinkt dat nog vetter! Met geweldige gitaarsolo!

In 2019 was Jett Rebel te gast in onze eigen Aquarium Sessions, waar hij over onder meer zijn Eko-gitaar, Todd 'is god' Rundgren produceren en de vele stijlen die hij aankan spreekt:Jett was niet alleen bij de Aquarium Sessions om te praten, maar vooral ook om te spelen:


Pre-Apocalypse Party Playlist is nu uit en Release van de Week bij Gitarist. Check het artikel en beluister daar het album ook!


 

zoeken
zoeken