Mike Dean is producer, componist en engineer voor de groten - van Kanye West tot Lana Del Rey

Extra's bij het interview in Interface 251, juni-juli 2022

xtra 12-05-2022 11:06

Mike Dean is sinds 2002 de vaste producer van Kanye West, tot en met het recente Donda2 aan toe. Over het opnameproces met Kanye mag hij niet veel zeggen, maar in het anderhalf uur durende interview met Interface neemt hij bepaald geen blad voor de mond over al die andere artiesten met wie hij heeft gewerkt als muzikant, songschrijver, engineer, mixer, masteraar of producer; van Madonna en Beyoncé tot Lana Del Rey en FKA Twigs. Een interview over vocal production, Kanye West, Madonna en zijn 50 synths!

Dit is een Interface Xtra artikel bij de feature in Interface 251 (juni-juli 2022), vanaf 13 mei 2022 in winkel. Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl. We sturen op zonder verzendkosten.

‘Ik kan me niet voorstellen dat ik alleen maar een mixer zou zijn. Elke dag mixen, mixen, mixen… Ik zou gek worden. Ik mix een beetje, produceer een beetje, master wat, schrijf wat, speel toetsen en gitaar… Dat houdt het interessant en voorkomt dat je gaat dementeren. Het houdt mijn hersens actief!’

The Dirty South-sound
Mike Dean (56) groeide op in Texas, speelde in tal van bands, raakte eind jaren tachtig geïnteresseerd in hiphop en ging met samplers en drummachines aan de slag. Hij werd een van de sleutelfiguren van de Southern rap, oftewel ‘The Dirty South’-sound, met artiesten als Getto Boys, Do Or Die, 5th Ward Boyz, UGK, en Tha Dogg Pound. Hij was co-producer van twee albums van Scarface die platina werden: The Diary (1994) en The Untouchable (1997).

House of Hits
Rondom de eeuwwisseling verhuisde hij naar New York en startte een studio aan huis, Dean’s House of Hits: ‘Ik heb altijd studio’s aan huis gehad; een gekkenhuis, iedereen kwam bij me langs...’ In 2002, toen hij werkte aan Scarface’s The Fix, kwam ook Kanye West langs en begon hun twintig jaar lange samenwerking.

Ondertussen opende Dean ook een studio in L.A. en werkte daar met een indrukwekkende lijst artiesten: Travis Scott, Beyoncé, Jay-Z, Madonna, The Weeknd, Frank Ocean, 2 Chainz, Nas, Christina Aguilera, Selena Gomez, Gorillaz, Burna Boy, Lana del Rey, FKA Twigs en meer.

In Interface 251 lees je over zijn studiowerk met arttiesten als Madoona, Lana del Rey en anderen, en over hoed hij het hiphop geluid mede heeft gevormd.   

Hierbij een playlist met zijn belangrijkste werken

 

Making of Challenger (Live via Stream)

 

Stay Home And Jam With Me livestream

Het nieuwe eigen album van Mike Dean

zoeken
zoeken