Videoreview van de Oberheim OB-X

Test door Stefan Robbers in Interface Magazine en op het Interface Youtube-kanaal

xtra 24-11-2022 07:12

Na veertig jaar opeens een nieuwe polyfone synthesizer van Oberheim! Het is een opvolger voor de legendarische sound van maar liefst drie befaamde vintage synthesizers in een nieuwe. Of Oberheim de verwachtingen kan waarmaken ontdekken we in de test in Interface 254, dec 2022-jan 2022. Bekijk onze videoreview hier op Interface.nl! Het is de zevende video van het samenwerkingsverband van Interface met de Engelstalige site Gearjunkies.com.

Dit is een Interface Xtra artikel bij de feature in Interface 254 (dec-2022-jan2023). Bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl. We sturen op zonder verzendkosten.


De naam OB-X8 is een afgeleide van wat deze synthesizer doet: hij heeft de sound en architectuur van de Oberheim OB-X, OB-Xa en OB-8. En daarnaast deelt hij nog wat eigenschappen met de eerste Oberheim, de 4/8-Voice Sem.

De nieuwe OB-X8 is een 8-stemmige, bi-timbrale analoge synthesizer, met een 5-octaafs toetsenbord. De vormgeving en kleurstelling doen denken aan die van de OB-X, met een grote, zware industrieel ogende metalen kast.

Met z’n walnoten zijkanten ziet hij er luxueus uit (je krijgt er overigens een onderzetter bij van hetzelfde hout als die zijkantjes). De indeling is zeer ruim met duidelijke secties voor de diverse onderdelen van de klankopwekking, allemaal voorzien van de typische grote, vintage Oberheim-stijl draaiknoppen en tuimelschakelaars. Daaronder zit een sectie drukknoppen voor patch-selectie met een oled-display, en een ‘page 2’-knop waarmee parameters die niet op het paneel zitten bewerkt kunnen worden.

Linksonder vinden we een karakteristieke Oberheim performance-sectie met twee hendels voor pitch en voor modulatie. Daaromheen zitten draai- en drukknoppen voor deze sectie en om de ingebouwde arpeggiator mee te bedienen.

De OB-X8 beschikt over een 61 toetsen Fatar keyboard, aanslaggevoelig en met channel-aftertouch. Het speelt prima, een tikje zwaarder misschien dan andere keyboards, maar zonder veel mechanisch geluid te maken. Op de achterzijde zitten links en rechts jackuitgangen en een mono uitgang. Ook zijn er cv/pedaal-ingangen voor filter en volume, een aansluiting voor een sustainpedaal en een arpeggiator clock-ingang. Op midigebied heeft de OB-X8 midi-in/out/thru (din) plus usb-midi. De voeding is ingebouwd.

Lees de test verder in Interface, of bekijk de videoreview! 

Gearjunkies
Stefan schrijft al vele jaren voor Interface en is reviewer voor de website Gearjunkies.com, een Engelstalige site die hij runt met Marc van den Hurk. 

Gearjunkies is een Engelstalige website voor Gear-enthousiastelingen, mensen die graag spelen met gear voor elektronische muziekproductie en dj’en. www.gearjunkies.com 

Gearjunkies ging in 2003 live en inmiddels is er een ​​gigantisch online informatiearchief gecreëerd. Gearjunkies ontwikkelt zijn platform voortdurend door de databases bij te werken, het laatste nieuws en primeurs te publiceren, nieuwe diensten te creëren en steeds meer interactieve diensten mogelijk te maken. Belangrijk onderdeel van de site zijn de Engelstalige videoreviews door Stefan Robbers en Mark van den Hurk.

Gearjunkies kent de volgende secties op de website
Music tech news, reviews, videos, interviews, synthesizers, studio, recording, dj-gear. 

Check Gearjunkies.com!  

 

zoeken
zoeken