NAMM Show 2016 - Dag 1

Roland, Arturia, Nord, Drawmer, Focal, Rossum, Morpheus, PSP, Apogee, PreSonus, Numark, IK Multimedia, Manley

Merknieuws 21-01-2016 15:01

De NAMM show is zojuist feestelijk geopend. Met een mooi zonnetje in de rug hier in L.A. zijn we toch maar naar binnen gegaan en noteerden we de eerste nieuwtjes bij Arturia, Nord, Drawmer, Focal, Rossum, Morpheus, PSP, Apogee, PreSonus, Numark, IK Multimedia en Manley. Gisterenmiddag woonden we al de persconferentie bij van Roland/Boss, waar onder meer System-500 leverbaar werd verklaard en een nieuwe Aira-module werd gelanceerd.

Van 21 tot en met 24 januari wordt de NAMM show, de grootste muziek en pro-audio beurs ter wereld, in Anaheim, California gehouden. Meer dan 5.000 merken en meer dan 1.500 exposanten uit 99 landen presenteren hun allernieuwste producten. Volg het elke dag via www.interface.nl, en www.facebook.com/InterfaceNL voor het laatste nieuws.

Op deze pagina zie je ons verslag van de eerste dag, maar in onze preview vind je ook al een aantal interessante nieuwtjes zoals het Waldorf Eurorack systeem, Yamah Montage, de Korg Minilogue en meer

Moog stand
Dat was goed binnenkomen vanochtend. De eerste blik viel meteen op de coole stand van Moog. Nieuws van de stand vind je in een van de volgende dagverslagen! 





Roland nieuws
De Roland persconferentie vormt elk jaar de aftrap van de beurs. Met een vlotte presentatie werden we langs alle nieuwe producten geleid. Het producersduo Jimmy Jam en Terry Lewis en gitarist Jeff "Skunk" Baxter kregen lifetime achievement awards, en wij waren direct gebiologeerd door Roland's System 500 dat nu eindelijk gereed is voor de verkoop. Zie ons bericht elders op Interface.nl. Roland legt de focus sterk op de Aira-gear, met als nieuwe module de A-01 midi-contreoller.



Roland A-01 Aira module. 


De Roland A-01 is een midi controller met een ingebouwde 8-bit klankgenerator en een 16-steps sequencer met een  ingebouwde luidspreker. Naast midi in en out en midi via usb kan de A-01 ook cv apparaten aansturen en is dus op veel manieren te gebruiken. Daar komt nog bij dat de A-01 ook draadloos communiceert via bluetooth. De A-01 is natuurlijk te gebruiken in combinatie met het Roland K-25m klavier en omdat ie behalve via usb ook met batterijen functioneert is het meteen een heel mobiel instrument. De 8-bit klankgenerator zorgt voor een vintage karakter. Behalve diverse encoders zijn er twee vrij te routen ribbon controllers. Dankzij een lcd display kun je het apparaat makkelijk te bedienen.

www.rolandce.com

 

Arturia MatrixBrute analoge synth

De Arturia MatrixBrute synthesizer is d hele grote broer van de MiniBrute; monofoon/duofoon en volledig analoog.  Maar behalve een full-size 3-octaafs toetsenbord met pitch en modulatie wielen, heeft ie een fraai bedieningspaneel vol knoppen, twee displays en een joekel van een modulatiematrix - vandaar de naam natuurlijk- om 16 bronnen en doelen met elkaar te verbinden. Met een data encoder bepaal je de sterkte van de modulatie. En die matrix werkt niet met kabels maar met schakelaars, wat tevens betekent dat je je complete sounds ook kunt opslaan en laden. MatrixBrute heeft 3 vco’s met de beroemde Metalizer functie en twee multi-mode vcf's; een steiner filter en een ladder filter, beide voorzien van de Brute Factor en Drive functies. Verder drie envelopes, twee lfo’s en meer. Er is een analoge (!) effectprocessor ingebouwd met delay, chorus en flanger. De ingebouwde 64 staps sequencer is veel  uitgebreider dan die in de MiniBrute. De achterkant is ook indrukwekkend: midi in/out/thru, usb en een rij van cv aansluitingen: 12 x cv in en 12 x cv out, plus gate en sync. Er zijn verder aansluitingen voor drie pedalen, een stereo audio output en een ingang voor externe audio.

www.arturia.com

 

 

  

 

 

 

Arturia KeyStep

De Arturia  KeyStep is vergelijkbaar met de BeatStep maar dan met toetsen in plaats van drumpads. Het apparaat is zeer compact met 2,5 octaaf aan minitoetsen en pitch en modulatie ribbons. De minitoetsen worden in combinatie met een shift knop gebruikt om parameters in te stellen. Je kunt kiezen tussen sequencer mode of arpeggiator mode. Op de achterkant vind je usb,  midi in en uit plus drie cv uitgangen (pitch, gate en mod), analoog sync in/uit en een connector voor een sustainpedaal.

www.arturia.com

 

 

 

Nord Piano 3

Clavia Digital Musical Instruments AB brentg een nieuwe piano uit, de Nord Piano 3. De  gewogen 88 toetsen maken gebruik van een nieuw drievoudig schakelend keybed en men heeft de toucher nog verbeterd door Virtual Hammer Action Technology. Met een nieuwe bekleding van de toetsen voelt het veel meer als echt ivoor. Kortom, Nord Piano 3 voelt echt aan als een vleugelpiano. Het nieuwe oled display is veel beter leesbaar en het geheugen is groter geworden met 1 GB voor de Nord Piano Library en 256 MB voor de Nord Sample Library.

www.nordkeyboards.com

 

 

 

Drawmer S73 Intelligent Master Processor van SofTube

 

De nieuwste plug-in van SofTube is de Drawmer S73 Intelligent Master Processor. De gebruikte audio engine is gebaseerd op de Drawmer 1973 3-band fet stereo hardware compressor, getest in Interface 182. De Drawmer S73 is een multiband compressor die vooral ontwikkeld is om het leven van de mastering engineer bij het complexe proces van multiband compressie eenvoudig te maken. De plug-in is bruikbaar voor diverse technieken als: multi-band compressie, equalization, mid-side (M/S) processing en parallelle compressie. Zoals bij alle Softube plug-ins levert ook de Drawmer S73 een analoog klankgevoel.

www.softube.com

 

 

 

Focal Trio6 Be Red Burr Ash monitors

Trio6 Be Red Burr Ash zijn de nieuwe monitoren uit Focal's Trio6 Be series. Het zijn 3-weg monitors die dankzij een schakelaar ook te gebruiken zijn als 2-weg monitor. Erg handig om tijdens de mix snel een alternatieve weergave te beluisteren zonder dat je twee sets speakers nodig hebt. De Red Burr Ash heeft Beryllium inverted dome tweeters, hoog en laag shelving-filters plus een notch filter op 160 Hz voor afstemming op de luisterruimte. Er is een 200 W klasse G versterker voor het laag, 150 W klasse G voor het midden en 100 W klasse AB voor het hoog. Het signaal komt binnen via xlr aansluitingen. En mocht het je nog niet opgevallen zijn, ze zijn heel erg rood!

www.focalprofessional.com

 

 

Rossum-electro stereo morphing z-plane filter


Rossum-Electro Morpheus filter


Rossum electro-music, het bedrijf van E-mu oprichter Dave Rossum komt met een aantal Eurorack modules.

Morpheus Morphing Z-Plane Filter is een stereo module met de 14 pole Z-plane filters uit de E-mu Morpheus synthesizer uit begin jaren 90. Het apparaat bevat acht filters waartussen je kunt morphen in een 3D configuratie. Middels CV kun je  de morphing positie bepalen plus frequentie en 'Transformation'. Daarnaast is er een sequencer waarmee je verschillende filter configuraties kunt doorlopen. Het filter heeft een OLED display en geheugens.

Evolution Variable Character Filter is een door Rossum doorontwikkelde versie van het Moog ladder filter in de E-mu 2100 lpf module uit 1973. Voor het filter kun je kiezen uit versies van 3 tot 6 poles, van beschaafd tot heel steil. Het signaalniveau naar het filter is instelbaar dus je kunt de hoeveelheid filterdistortion bepalen en dankzij Q level compensation kun je de balans tussen het cut-off punt en frequenties daar net onder bijstellen. En natuurlijk zijn er flink wat cv aansluitingen, acht om precies te zijn.

 Meer info

 

PSP E27

psp e27

PSP E27 heet de multistage eq plug-in van PSP die is gebaseerd op de analoge E27 van Avedis Audio Electronics. Er zijn drie banden met keuze uit 9 frequenties en +/- 16db gain. Verder highen low filters die als shelf of bell kunnen worden gebruikt.

PSP E27 werkt als au/vst/vst3/aax en rtas plug-in in Windows en Mac OSX.

Meer info

 

Apogee Symphony I/O Mk II


Apogee Symphony

 

Symphony I/O Mk II is nieuwe versie van deze  Thunderbolt, Pro Tools HD, Soundgrid interface met modulaire I/O (max 32 in en outs) met een comfortabel touchscreen display. 

Op de achterkant vind je twee slots waarin een van de vier I/O modules passen, waaronder een met acht mic pre-amps.

Adobe meldt dat ze hun allerbeste converters gebruiken en ESS Sabre32 DAC voor minimale vervorming en jitter.

Meer info

 

PreSonus Studio 192 mobile

 


Studio 192 Mobile is een 24 bit/192 kHz, usb 3.0 audio interface die perfect integreert met PreSonus' eigen Studio One daw. De Interface heeft twee analoge inputs met digitaal bestuurde pre-amps en Burr-Brown converters. Verder kunnen maximaal 18 digitale in- en outputs gebruikt worden, een maal S/Pdif en een maal Adat. Studio 192 Mobile heeft verder een talkback plus mono- en dimschakelaars, wordclock i/o, een hoofdtelefoonuitgang en zes gebalanceerde analoge outputs.

Je krijgt er Studio One Artist bij met de Fat Channel – draait op dsp van de interface- met o.m. eq en compressie, die je realtime voor monitoring of voor de opname kunt gebruiken. Vanuit de software kun je de pre-amp gain instellen en latencyvrije monitormixen maken. Met de iPad app Studio One Remote kun dat ook allemaal draadloos bedienen.

meer info

 

Numark Dashboard

 


Dashboard is een display unit voor alle 'Serato certified' dj controllers. Op de drie ingebouwde kleuren beeldschermen – vergelijkbaar met die van de Numark NS7III- zie je alle parameters van Serato DJ zoals golfvormweergave, zoekfunctie, de decks en de effecten. Dashboard sluit je via usb aan op de je laptop, hij is in hoogte en kijkhoek verstelbaar en heeft een ingebouwde usb hub. Als je een van de 43 Serato Dj systemen (incl, DVS) combineert met de Dashboard hoef je dus nooit meer op je laptop te kijken maar kun je je concentreren op je controller en de dansvloer.

 Meer info

 

IK Multimedia iLoud Micro Monitor

 

IK Multimedia introduceert nieuwe draagbare mini-monitors die ondanks hun compacte formaat een lineaire weergave, minimale kleuring en veel headroom zouden leveren, dankzij de ingebouwde dsp. De iloud Micro Monitor is de kleinste actieve monitor ter wereld claimt de fabrikant. Dit tweewegsysteem heeft een 50 Watt klasse D versterker, een 3/4" dome tweeter en een 3"woofer met een grote bass-reflex poort voorop. Achterop zitten een volumeknop, 3 eq schakelaars, tulp ingangen, een trs jack aux input en een aansluiting voor de losse voeding. Ze kunnen ook draadloos via Bluetooth hun input ontvangen.

meer info

 

 

Manley NU Mu



 

Nu Mu heet de nieuwe compressor van Manley. Het is een hybride ontwerp met het buizen front end van de T-Bar Variable MU en een transistor sidechain en output afdeling. UIteraard zijn Manley IRON transformators ingebouwd en er zitten vier 6BA6 buizen in. Interessant is de HIP functie, waarmee je compressie kunt gebruiken in de lagere dynamische regionen, zonder de uiterste toppen van de dynamiek meteen plat te stampen.

meer info

zoeken
zoeken