Usb 4.0 in de steigers

net zo snel als Thunderbolt 3

Merknieuws 06-03-2019 13:13

De USB Promoter Group, de organisatie die de specificaties voor usb bepaalt, maakte onlangs de specificaties voor de komende versie 4 van USB bekend. De snelheid gaat fiks omhoog en wordt gelijk aan die van Thunderbolt 3

USB 4.0 krijgt daarmee een dataoverdracht van 40 Gb per seconde, dat is net zo snel als Thunderbolt 3. In feite wordt Thunderbolt de basis van usb 4.0. Daarmee wordt het mogelijk om allerlei signalen als Display-Port (voor 2 4K displays), Thunderbolt 3, usb en PCI Express via usb 4.0 te versturen. De stroomcapaciteit gaat omhoog naar 100 Watt. Alle signalen kunnen via een 'certified' USB C connector/kabel worden verstuurd, zoals dat al het geval is bij de laatste generatie Macs. Geen verwarrende collectie aan kabels en connectors meer dus. Usb 4.0 blijft ook compatibel met usb 2.0, 3.0 en 3.2. Voor wat betreft usb 1.0 is de situatie nog niet duidelijk. Je kunt usb 4.0 ook daisy-chainen, dus doorlussen, waarmee een enkele usb c connector op je computer voldoende is om van alles aan te sluiten. Mogelijk heb je in sommige gevallen wel weer een hub nodig om de zaak uit te splitsen.

Intel – bedenker van het Thunderbolt protocol -gaat Thunderbolt 3 ondersteuning, dus ook usb 4.0, integreren in hun komende Ice Lake processors dus dan is er geen extra controller chip meer nodig.

 

De definitieve standaard voor usb 4.0 wordt halverwege 2019 verwacht en pas daarna zouden er apparaten met ondersteuning voor 4.0 op de markt kunnen komen. Dat wordt dan vermoedelijk ergens in 2020. Op zich is de hogere snelheid van usb 4.0 of Thunderbolt 3 niet per sé noodzakelijk voor multi-channel audio interfaces, maar kwaad kan het natuurlijk nooit. In principe zou de latency van audio interfaces er wel een stuk mee omlaag kunnen gaan.

meer informatie

zoeken
zoeken