Giorgio Sanchristoforo Berna 2

elektronische muziek voor de modular

Merknieuws 24-04-2019 09:55

Voordat er synthesizers waren werd er ook al elektronische muziek gemaakt met laboratoriumapparatuur die daar eigenlijk niet voor bedoeld was. Berna 2 brengt je terug naar de elektronische studio van de jaren 50

Lang voordat Moog en anderen met hun modulaire synthesizers op de markt kwamen werd in radiostudio's, op universiteiten en enkele privestudio's ook al elektronische muziek gemaakt. Men moest zich behelpen met meet- en testapparatuur, taperecorders en zelfgebouwde schakelingen. Ondanks de primitieve apparatuur slaagden componisten als Stockhausen, berio en Varèse er in fascinerende muziek te maken.

In kleine kring is het werken met deze pre-modulaire apparatuur weer een trend. In zijn Waveform Research Laboratory gebruikt Dennis Verschoor bijvoorbeeld deze oude spullen.

Giorgio Sanchristofori heeft op basis van de apparatuur die in deze primitive studio's - specifiek de Italiaanse Rai Fonologica Studio's - te vinden was een programma gemaakt waarmee je zelf aan de slag kunt.

Net als bij een modular moet je alles zelf verbinden via een uitgebreid patchpanel. In het programma ztten diverse oscillators, filters, modulators, een vocoder, reverb, mixers en tape machines waarmee je terug gaat naar de tijd van de seriele muziek, tape compositie en musique concréte.

 

Berna 2 is een zelfstandig werkend programma voor Mac en Windows en kost € 12,-.

Meer informatie

zoeken
zoeken