De beste audio-interfaces 2019

12 uitstekende audio-interfaces voor muziekproductie

Merknieuws 07-12-2019 10:27

Of je het nu een audio interface of gewoon een geluidskaart noemt, als je muziek produceert op een Mac, PC, iPad of zelfs een iPhone kun je niet zonder. Maar wat is nu de beste keuze? We zetten 12 prima interfaces uit alle prijsklassen voor je op een rijtje

Het aanbod is overweldigend en de prijzen lopen ook flink uiteen. Welke interface de beste keuze voor jou situatie is is dus nog niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen om de keuze te kunnen maken. Wat perfect is voor de een is niet per sé de beste keuze voor iemand anders!

Inputs outputs
De eerste vraag die je je moet stellen is; hoeveel in- en outputs heb ik nodig? Als je meerdere instrumenten tegelijk wilt opnemen – een complete band bijvoorbeeld – zul je een hoop inputs, meestal met microfoon preamps, nodig hebben. Als je enkel af en toe een gitaar of een microfoon wilt inpluggen is een interface met stereo inputs meer dan voldoende. Voor dj'en is een interface waarbij je op hoofdtelefoon een track kunt cue'en terwijl de mix gewoon doorloopt, onmisbaar. En dan is er midi, Kun je je controller gewoon via usb inpluggen op je computer of heb je 5-pins midi in en outs nodig?

Thunderbolt of usb
Lastig is ook de keuze van de gebruikte aansluiting; het grootste deel van de audio interfaces gebruikt usb 2, maar we komen ook Thunderbolt tegen en usb-c, allebei met hogere datarates. In de meeste gevallen is usb 2 ruim voldoende. Zorg er in ieder geval voor dat de interface compatibel is met je computer of je iOS device!

dsp chip
Er zijn ook audio interfaces met een ingebouwde dsp chip waarop je allerlei speciale plug-ins kunt draaien. Die zijn vaak duurder, maar het betekent wel dat de processor van je computer minder zwaar belast wordt. De bekendste interfaces met ingebouwde dsp zijn de UAD's van Universal Audio, maar ook andere merken als Antelope gebruiken een vergelijkbaar systeem.

Studio of live
Belangrijk is verder of je de interface enkel in de studio gaat gebruiken of hem ook mee wilt kunnen nemen naar optredens en repetities. In dat laatste geval is een compact model dat in een rugzak past de beste keuze.

Prijs
Uiteraard is de prijs het ultieme criterium. Tegenwoordig koop je voor minder dan 200 Euro een prima 2 in/ 2 uit interface, maar voor topkwaliteit geluidskwaliteit of meer in- en outputs moet je meer uitgeven.

Lastig, lastig! Om je te helpen een keuze te maken hebben we 12 audio interfaces geselecteerd die we met een gerust hart kunnen aanbevelen. Dat wil echter zeker niet zeggen dat andere interfaces niet de moeite waard zijn.

 

Audient iD4

 

Straatprijs € 124,-

Aansluiting usb 2

Resolutie 24 bit/ 96 kHz

Analoge inputs 2

Analoge outputs 2

digitale in/out nee

midi nee

 

+

 • waar voor je geld

 • uitstekende preamp

 • doordacht ontwerp

 • midi was leuk geweest

Dit is zonder meer een van de beste interfaces onder de 200 Euro. 2 In-2 uit, een preamp met fantoomvoeding en een DI aansluiting voor gitaar of bas. Verder een aansluiting voor monitorspeakers en twee hoofdtelefoonaansluitingen. De voeding komt via usb en de iD4 werkt ook met iPhone/iPad.

Het mooie is dat ondanks de budgetprijs alle functies goed doordacht zijn en goed aanvoelen. Daarom van harte aanbevolen.

Meer informatie

Test in Interface 203 en on-line

 
Native Instruments Komplete Audio 2

 

Straatprijs € 122,-

Aansluiting usb 2

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 2

Analoge outputs 2

digitale in/out nee

midi nee

 

+

 • super compact

 • ziet er stijlvol uit

 • goede 5-led input meters

 

 • geen markering bij de draaiknoppen

Nog een 2 in, 2 uit interface met twee mic/line/instrument inputs via combi xlr's met gain en fantoomvoeding. Voorop zit een knop om de balans tussen input en computersignaal te regelen en er is een hoofdtelefoonaansluiting met zijn eigen volumeknop. Een grote draaiknop bovenop regelt het volume. Hier zitten ook de levelmeters. Aan de achterkant vinden we de usb aansluiting en gebalanceerde jack outputs. De Komplete Audio 2 werkt perfect en je krijgt er een mooie softwarebundel bij. Kortom veel waar voor je geld.

Meer informatie

Test in Interface 229

Mackie Onyx Producer 2.2

 

Straatprijs € 109,-

Aansluiting usb 2

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 2

Analoge outputs 2

digitale in/out nee

midi ja

 

+

 • 24 bit/192 kHz

 • stevig en compact

 • midi i/o

 

 • Zero latency beinvloedt monitor én hoofdtelefoon

Met zijn uitstekende Onyx preamps, gebalanceerde connectors en 24 bit, 192 kHz audiokwaliteit is de Onyx Producer 2.2 een uitstekende keuze. De twee identieke preamps kunnen ook als DI functioneren en hebben inschakelebare fantoomvoeding. Voor zero latency monitoring is er een input/daw-knop en het outputlevel regel je met een grote draaiknop. De hoofdtelefoonuitgang heeft zijn eigen volumeregelaar. Achterop zitten behalve twee jack outputs ook midi in en out. Het ding is lekker solide gebouwd en je krijgt er Tracktion T7 daw bij.

Meer informatie 

Steinberg UR22C

Straatprijs € 155,-

Aansluiting usb c

Resolutie 32 bit/192 kHz

Analoge inputs 2

Analoge outputs 2

digitale in/out nee

midi ja

 

+

 • stevig gebouwd

 • prima Yamaha preamps

 • ingebouwde dsp processor

 

Met de nieuwe generatie UR interfaces heeft Steinberg de prestaties opgekrikt en wordt usb c als interface gebruikt. 32 bit, 192 kHz spcs, midi en dsp voor zero latency monitoring fx. Inputs via Neutrik combo connectors en gebalanceerde line outs. Stevig gebouwd dus je kunt hem gerust in je rugzak droppen.

Meer informatie

Focusrite Scarlett 4i4 3rd Gen

Straatprijs € 549,-

Aansluiting usb c

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 4

Analoge outputs 4

digitale in/out nee

midi ja

 

+

 • uitstekende preamps

 • Air trafo emulatie

 • midi i/o

 

 • sommige features alleen in software beschikbaar

De Focusrite Scarlett range combineren een uitstekende geluidskwaliteit met veel features voor een redelijke prijs. In de derde generatie zijn de preamps verbeterd, alle aansluitingen zijn gebalanceerd en je hebt de beschikking over de AIR trafo emulatie. De interface klinkt lekker recht en de drivers zijn betrouwbaar en met AIR krijgt de sound wat meer karakter. Mede dankzij de softwarebundel een aantrekkelijke interface.

Meer informatie 

IK Multimedia iRig Pro Duo

Straatprijs € 139,-

Aansluiting usb 2, Lightning, usb OTG

Resolutie 24 bit/48 kHz

Analoge inputs 2

Analoge outputs 2

digitale in/out nee

midi ja

 

+

 • lekker klein

 • werkt met tablets en phones

 • solide gebouwd

 

 • minder betrouwbaar als de batterijen bijna leeg zijn

De iRig Pro Duo is een topper als het om draagbare interfaces gaat. Alles wat je nodig hebt zit er in; midi, fantoomvoeding, direct monitoring, signaalmeters, combi xlr/hi-z inputs en hij werkt zowel op batterijen als op het lichtnet en behlave met Mac en PC ook met iPhone, iPad en Android. Je krijgt er een flinke collectie kabels bij om het apparaat op de diverse devices aan te sluiten en een leuke collectie software. Als de batterijen leger worden wordt het ding wel wat minder betrouwbaar dus neem een reserve set mee!

Meer informatie

Test in Interface 198 en online

Arturia AudioFuse

Straatprijs € 499,-

Aansluiting usb 2

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 4

Analoge outputs 4

digitale in/out Adat en SP-Dif

midi ja

 

+

 • uitstekende klank

 • veel aansluitingen

 

 • wat prijzig gezien de hoeveelheid in- en outputs

De AudioFuse is een compacte interface voor PC, Mac en iOS met veel mogelijkheden en aansluitingen. Voorop zitten twee combi inputs en twee onafhankelijke koptelefoonaansluitingen met zowel jack als minijack connectors. Achterop aansluitingen voor twee paar monitors, line out, minijack midi i/o en digtale Adat en S/P-Dif connectors. Handig zijn de inserts op inputs 1 en 2 voor bijvoorbeeld hardware compressors of channel strips. Er is ook een usb hub ingebouwd met drie extra poorten. Compleet, stijlvol, uitstekende klank en eenvoudig te bedienen.

Meer informatie

Test in Interface 211 en online 

Universal Audio UAD Apollo Twin MkII

 

Straatprijs € 599,- (Solo)

Aansluiting Thunderbolt

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 2

Analoge outputs 6

digitale in/out optisch toslink

midi nee

 

+

 • uitstekende geluidskwaliteit

 • realtime opnemen en monitoren met Unison plug-ins

 • geweldige plug-ins

 

 • alleen Thunderbolt

 • geen midi

Deze desktop 2 in/6 uit interface is de goedkoopste UAD met ingebouwde dsp. Er zijn ook Duo en Quad versies met meer rekenkracht. Je kunt hem enkel met Thunderbird gebruiken (geen kabel meegeleverd) en je hebt een adapter nodig voor de voeding. Er zijn twee uitstekende Unison preamps voor mic, line en hi-z inputs. Sterk punt is het grote assortiment aan uitstekende UAD plug-ins. Je krijgt er de Analog Classics bundel bij. Een uitstekende combinatie van topkwaliteit hardware en fantastische software plug-ins.

Meer informatie

Antelope Audio Zen Tour

 

Straatprijs € 1690,-

Aansluiting usb 2 en Thunderbolt

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 8

Analoge outputs 8

digitale in/out Adat S/P-Dif

midi nee

 

+

 • uitstekende vertragingsvrije dsp effecten

 • lekker compact

 • zeer veelzijdig

 

 • slechts één compressor

De Zen Tour heeft heel veel te bieden maar is toch erg compact en van hoge kwaliteit. Via het touchscreen kun je alle basisfuncties bedienen. Voor zaken als gains. Levels en talkback zijn er knoppen op het bovenpaneel en een grote 'soft knob'. Voorop vinden we twee koptelefoon outputs, twee reamp outputs en 4 x line/hi z ingangen. Achterop 4 xlr/jack inputs, twee paar monitor outs en 8 analoge uitgangen via een DB25 connector. De bijbehorende software biedt 6 amp emulaties, van clean tot smerig. Die klinken uitstekend en blijven lekker dynamisch. Verder diverse eq's en een compressor. Kortom een topkwaliteit interface met een uitstekende sound, die met name gitaristen zal aanspreken.

Meer informatie

Test in Interface 202 en online

Apogee Element 46

Straatprijs € 775,-

Aansluiting Thunderbolt en usb

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 4

Analoge outputs 6

digitale in/out Adat/SMUX S/P-Dif

midi nee

 

+

 • geweldige geluidskwaliteit

 • prima software

 • zeer flexibel

 

 • afstandsbediening apart aanschaffen

 • geen midi

Dit is een van de beste interface die je kunt kopen als je een Mac hebt. Hij ziet er uiterst simpel uit, maar heeft veel te bieden. Je bedient het apparaat via de afzonderlijk aan te schaffen afstandsbediening of via een gratis iOS of Mac app . Er zijn 4 analoge combo ingangen met preamp, twee hoofdtelefoon outputs en 6 analoge outputs. De latency ligt onder de 1,5 msec. Je kunt meerdere exemplaren koppelen voor extra in- en outputs.

Meer informatie

Test in Interface 211 en online

Steinberg AXR4

Straatprijs € 2399,-

Aansluiting Thunderbolt 2

Resolutie 32 bit/384 kHz

Analoge inputs 12

Analoge outputs 8

digitale in/out Adat, S/P-Dif, AES

midi ja

 

+

 • uitstekende prestaties

 • veel in- en outputs

 • Handig software control panel

 • bediening soms wat priegelig

 • geen thunderbolt kabel meegeleverd

Deze zeer ambitieuze interface van Steinberg biedt maar liefst 28 inputs en 24 outputs, latency-free monitoring en dsp fx plus veel routingopties. Verder is het een van de weinige interfaces die 32 bit en 384kHz audiokwaliteit biedt. Voorop zitten 4 combo inputs met preamp en twee hoofdtelefoonaansluitingen. Achterop vindt je 8 gebelanceerde inputs en outputs en diverse digitale connectors. De 4 preamps kunnen gebruik maken van Neve SILK processing en diverse uitstekende dsp effecten als compressor en reverb.

Meer informatie

Test in Interface 228 en online

 

Prism Sound Atlas

 

Straatprijs € 4099,-

Aansluiting usb 2

Resolutie 24 bit/192 kHz

Analoge inputs 8

Analoge outputs 8

digitale in/out Adat, S/P-Dif

midi nee

 

+

 • geweldige geluidskwaliteit

 • diepgaande softwarebediening

 • uitbreidbaar

 • duur

Prism Sound maakt topkwaliteit converters en interfaces voor studio en mastering. De Atlas biedt topklasse sound, maar is ook makkelijk uit te breiden. Achterop zitten 8 preamps en gebalanceerde line inputs plus 8 gebalanceerde outputs. Verder Adat en S/P-Dif voor een totaal van 18 gelijktijdig op te nemen kanalen. Voorop vindt je levelmeters en een paar knoppen, maar de bediening gebeurt grotendeels via de bijbehorende Control software. Via MDIO cards kun je een Pro Tools interface of een Dante interface toevoegen.

Meer informatie

zoeken
zoeken