Chipcrisis in 2021

Moeten we apparatuur gaan hamsteren?

Merknieuws 27-03-2021 13:25

Bij chips zijn we gewend dat ze steeds krachtiger en goedkoper worden. Gezien de huidige internationale situatie lijken ze echter de komende tijd vooral schaars te worden.

Vanwege Corona hebben veel grote fabrieken van chips vorig jaar een tijd slilgelegen en daarom is er al een tijd krapte op de chipsmarkt. De fabrieken draaien weer, maar de vraag is zo groot dat ze het niet kunnen bijbenen. Veel autofabrikanten komen daardoor in moeilijkheden, maar ook moesten Sony (PlayStation 5) Apple (iPhone 12), Samsung (Galaxy Note), Microsoft (Xbox) en anderen de introductie van nieuwe producten uitstellen of ze worstelen met leverproblemen.

Daarbij komt de krapte aan laadruimte door de onefficiënte verspreiding van containers over de wereld en recent het feit dat door een combinatie van harde wind en onhandig manoevreren het Suezkanaal momenteel voor opnbepaalde tijd versperd is, waardoor deze essentiële handelcorridor niet bruikbaar is. Blokker en Zeeman voorspellen al dat diverse producten lastig leverbaar zullen zijn. Nu hoeven we daar niet van wakker te liggen – Action verwacht immers geen problemen –, maar al deze hiccup's beïnvloeden ook de markt van elektronische apparatuur en muziekinstrumenten.

De grotere merken hebben over het algemeen grote voorraden elektronica, maar door de Suezblokkade zou de levering wel vertraagd kunnen worden. Kleinere fabrikanten kopen vaak naar behoefte in en daar treden hier en daar al wel problemen op. Nu zal het Suezkanaal wel weer op redelijk korte termijn wel opnieuw in gebruik kunnen worden genomen, maar kenners voorspellen dat het tekort aan chips nog wel twee jaar kan aanhouden. Dat roept de vraag op of de prijzen gaan stijgen. En moeten we we na toiletpapier en pasta, ook elektronica gaan hamsteren?

zoeken
zoeken