Arturia SQ80 V

Cross-wave Ensoniq-synth herleeft als plug-in

Merknieuws 15-09-2021 10:52

Arturia heeft zich voorgenomen om van zowat elke relevante synth een softwareversie te maken. Ensoniq bleef daarbij buiten schot, maar nu is er de SQ80V

De SQ-80 van Ensoniq was een typische jaren 80 synth; weinig knoppen en een cryptische interface. Soundwise was ie echter zeker de moeite waard, net als de voorganger ESQ-1.

Volgens Arturia is de SQ-80 afkomstig van dezelfde engineers die de Commodore C64 ontworpen. Met 3 8 bit oscillators op basis van 75 golfvormen en een analoog filter kon je veelzijdige sounds met een warm karakter maken. Arturia's SQ80 V bevat behalve de originele golfvormen nog honderden meer (o.m. van de VFX) en is dus een stuk veelzijdiger. Arturia heeft veel werk gestoken in het emuleren van het CEM 3379 filter van het origineel.

Verder is de synth 16 stemmig, heeft ie een achtvoudige unisino, er is een arpeggiator toegevoegd en er zijn diverse effecten (4 slots voor 15 fx) ingebouwd. De envelopes zijn uitgebreid, er is een modulatiemixer en MPE wordt ondersteund. De user interface ziet er aantrekkelijker uit en is ook een stuk overzichtelijker dan bij het origineel. Daarmee is de SQ80 V meer dan pure nostalgie naar het origineel. Deze plug-in voor Windows en macOS kost ter introductie € 99,- (normaal 199 Euro).

meer informatie

 

 

zoeken
zoeken