Steinberg eLicenser

Het einde is nabij

Merknieuws 17-12-2021 09:46

Dit jaar maakte Steinberg al bekend dat ze op termijn gaan stoppen met hun eLicenser copyprotection. Nu is er meer duidelijkheid over wat er voor in de plaats gaat komen.

Het eLicensersysteem – via usb dongle of software – werkt best goed maar er was ook veel om te haten; je kon je usb key verliezen, beschadigen of je vergat hem mee te nemen naar een optreden of sessie waar je met Cubase of een ander Steinbergproduct aan de slag wilde. Verder kost de usb key ook geld en/of diende je steeds de bijbehorende software te installeren en updaten.

In elk geval gaat Steinberg in de loop van de komende twee jaar over naar een ander licensingsysteem. Dat gebeurt in stapjes; bij een nieuwe update van elk Steinbergproduct wordt het nieuwe systeem voor dat product geïntroduceerd, te beginnen met Dorico 4 in het begin van 2022. Vervolgens is het de beurt aan Cubase 12, dat dus ergens in 2022 uitkomt.

Hoe gaat dat nieuwe 'identity based' systeem er dan uitzien? Volgens Steinberg dien je bij het opstarten in te loggen met je Steinberg ID ( login naam en password) en kun je aan de slag. Het scheelt wel weer een usb poort en je kunt Steinberg software in het nieuwe systeem op 3 computers (macOS en/of Windows) licenseren/gebruiken zonder verdere kosten. Na de eerste log-in en licensing kun je – ook zonder internet – de software blijven gebruiken. De software blijft dan altijd beschikbaar zonder internetcontrole. Als je tijdelijk op een andere computer werkt of een nieuwe computer aanschaft kun je de license eenvoudig van de ene computer naar de andere overzetten via de Steinberg Activation Manager software.

Er wordt gewerkt aan een methode om licensing mogelijk te maken in gevallen waar je geen internet kunt of wilt gebruiken. Steinberg laat weten dat er geen sprake van is dat je gedwongen wordt naar een abonneersysteem over te stappen, maar grote kans dat ze in de toekomst wel die optie zullen introduceren

En dan vraag je je natuurlijk af: Kan ik de oude eLicenser blijven gebruiken? Het antwoord is: Ja, het systeem blijft actief tot alle Steinbergproducten naar het nieuwe licensing systeem zijn overgeschakeld. Ook darna kun je in principe met een legaal en werkend eLicensersysteem blijven werken. Zodra je een update wilt installeren moet je wel overstappen naar het nieuwe systeem.

Andere bedrijven die de eLicenser gebruiken zullen ook langzaam overstappen op een ander systeem.

Meer informatie

 

zoeken
zoeken