Waves Cosmos en CR8

Freeware sample manager en sample plugin

Merknieuws 18-02-2022 12:01

Waves mengt zich in het sampledebat met een mooie gratis samplemanager én een betaalde plugin sampler. Beide met veel mogelijkheden en een fraai uiterlijk

Eerst maar even de freeware Cosmos. Dit A.I.-programma doorzoekt je schijven op audiobestanden en rangschikt ze in categorieën. De samples worden vervolgens van tags voorzien waarmee je in Cosmos snel en doeltreffend een geschikt sample kunt vinden. Dat scheelt een enorme hoop tijd want vrijwel niemand slaagt erin om al zijn samples netjes bij elkaar op te slaan, dus je zoekt je de pleuris. Verder herkent Cosmos het soort instrument, toonsoort, bpm en andere muzikale karaktertrekken waardoor je in een handomdraai een serie relevante samples kunt opduikelen. Nog mooier is dat je er meteen 2500 samples bijkrijgt. wav, aif, ogg en flac bestanden worden ondersteund.

meer informatie

 

Nieuw is ook de CR8 Creative Sampler, een plugin - geen freeware - met maximaal 8 layers die je kunt stapelen of verdelen over het keyboard. Tempo en toonhoogte worden bij het laden van samples automatisch herkend en er zijn 5 timestretch algoritmes beschikbaar (Voice, Beats, Melodic, Harmonic en Classic. Natuurlijk kun je loopen, reversen en freezen, een multimode filter gebruiken en een adsr loudness envelope toepassen. Diverse parameters zijn met lfo's, envelopes, sequencers en midi moduleerbaar. Je kunt Cosmos integreren in CR8 en zo samples previewen, ook als de track speelt. CR8 kiest automatisch de juiste timestretch voor het sample dat je wilt laden. Je krijgt er 800 sampler presets bij. Deze plug-in kost momenteel slecht 10 Dollar.

meer informatie

zoeken
zoeken