Superbooth 2022: Oberheim OB-X8

SEM/OB-X hybride

Merknieuws 06-05-2022 08:06

Officieel weten we nog van niks, maar dikke kans dat tijdens de Superbooth die komende week plaatsvind een hagelnieuwe, hardstikke analoge Oberheim synth gepresenteerd wordt

De nieuwe Oberheim die Ob-X8 gaat heten werd door Tom Oberheim samen met Dave Smith van Sequential ontwikkeld. Het is een 8-stemmige synthesizer met een 61 toetsen Fatar toetsenbord dat velocity en aftertouch ondersteunt.

Klankmatig is de OB-X8 een mix van de OB-serie en de voorganger SEM. Er zijn twee oscillators per stem met 3 golfvormen met cross-mod plus ruis. Het flexibele filter biedt authentieke OB klankkarakters en er is ook een Curtis filter met hi-pass, band-pass en notch functies.. Elke stem is afzonderlijk panbaar in het stereobeeld, met de vintage draaiknop imiteer je het authentieke karakter van verouderende hardware.

De OB-X8 is bitimbraal, met split, layer en unison en er is een ingebouwde arpeggiator. Behalve mono en stereo outputs zijn er connectors voor sustain, volume en filter, din midi in/out/thru en een usb aansluiting. De klankopwekking is 100% analoog, de besturing is digitaal met een klein display voor selectie van de 600 user memories en 400 presets waaronder alle originele factory presets van de OB- en OB-X-serie.

Dat alles uitgevoerd in een fikse metalen behuizing in tradtioneel zwart/grijsblauw met walnoten zijpanelen. De prijs is wel pittig; rond de 5000 dollar. De Oberheim OB-X8 zou in juni leverbaar moeten zijn, als we er vanuit gaan dat chiptekorten of vervoersproblemen geen roet in het eten gooien.

meer info

 

zoeken
zoeken