Akai MPC Key 61

Een MPC met toetsen

Merknieuws 20-06-2022 14:06

Akai pro houdt vooralsnog de lippen stijf op elkaar, maar ondertussen zijn vrijwel alle details al uitgelekt. Er komt een keyboardversie van het bekende Akai MPC workstation met extra veel rekenkracht

Het concept van de al in 1988 door Roger Linn bedachte MPC is altijd een rechthoekige doos met knoppen, een display en de beroemde 4x4 matrix met triggerknoppen geweest. Met de talloze versies die door Akai pro in de loop der jaren zijn uitgebracht klonk vaak de roep om een keyboardversie maar die kwam er nooit. Tot nu, want met de MPC Key 61 heeft de MPC 61 half-gewogen toetsen met aftertouch gekregen. Daarmee is het een workstation geworden dat de concurrentie aangaat met producten van Roland, Korg en Yamaha.

In essentie is het een MPC One/Live II gekoppeld met een MPK61 keyboard maar dankzij de quad-core ARM processor heeft ie veel meer rekenkracht voor de speciale mpc plugins. Daarvan worden er 25 meegeleverd, zowel processors al instruments. Behalve toetsen heeft de Key natuurlijk ook de onmisbare aanslaggevoelige en verlichte triggermatrix, een ruim bemeten 7" touch display met 4 q-link draaiknoppen, een touchstrip en een flinke collectie knoppen.

Op het gebied van aansluitingen krijg je 2 mic/line inputs met fantoomvoeding, vier line outputs, een hoofdtelefoon out en 8 x cv/gate. Via 2 x usb en midi i/o/t communiceert de MPC key met de buitenwereld. Dan zijn er 3 pedaalconnectors en wifi/bluetooth voor Ableton Link.

De sequencer biedt 128 miditracks en 8 audiotracks, er is 4GB geheugen aan boord en een SSD voor dataopslag. Met de bijbehorende MPC2 desktop daw krijg je meer sporen en ondersteuning voor au en vst plugins.

Zoals vermeld is er nog geen officiele bevestiging van Akai pro, dus levertijd is onbekend. De prijs zou rond de 1900 dollar liggen.

Meer informatie

zoeken
zoeken