Retrokits

Midikabels en de Korg Volca

Merknieuws 19-07-2022 10:20

Din, trs A of trs B? Dat zijn de vragen waar je mee te maken krijgt bij midikabels, bijvoorbeeld voor de in Interface 252 getestte Korg Volca FM 2. Retrokits lost het voor je op.

Vroeger werd voor midi altijd de ronde vijfpins dinplug gebruikt, maar dat neemt relatief veel ruimte in beslag die op de talloze kleine synths van o.m. Arturia en Korg erg schaars is. Daarom stapten diverse fabrikanten over op trs, de kleine - stereo met 3 aansluitingen - minijackpluggen die ook voor veel hoofdtelefoons gebruikt wordt. Dat is nog geen drama, maar wel dat ze vaak geen verlooppluggen meeleveren én dat er twee systemen (trs A en trs B) zijn voor midipluggen, die dus niet met elkaar communiceren zonder verloopplug. Er is zelfs nog een derde standaard (o.a. MFB) die mono minijackpluggen gebruikt.

Ondertussen is trs A tot standaard verheven door de Midi Association. Merken als Akai, Korg en IK Multimedia houden zich aan die standaard, maar o.m. Arturia, Novation en 1010 Music gebruiken trs B. Wie bij voorbeeld een Korg Volca met een Arturia Keystep wil verbinden heeft dus een verloopkabel nodig en die zijn niet zo eenvoudig te vinden en best prijzig.

Gelukkig is er het Nederlandse Retrokits dat zich gespecialiseerd heeft in 'midiconnectoroplossingen'. Voor relatief bescheiden prijzen - er komt nog wel 5 euro verzenkosten bij - verkopen ze trs-naar-din kabels (7 euro), trs A naar B dongles ( 6 euro) en de RK-TRS-X TRS A en B naar din converter voor €14,50.

Retrokits maakt ook een usb hub, een usb midi/gate converter en de programmeerbare RK-002 Smart Midi Cable (57 euro). In de woorden van Korg Volca FM 2 tester Ruud Lekx: 'Via deze geniale ‘intelligente midikabel’ kun je zelfs patches of banken in de kabel zelf opslaan, en die via een program change command selecteren, waarop de kabel ze snel dumpt naar de Volca. Er wordt druk geprogrammeerd aan een patch voor de RK-002 met softwarematige sustain zodat je een sustainpedaal kunt gebruiken, en andere extraatjes."

Je leest alles over de Korg Volca FM 2 in Interface 252

Retrokits

 

zoeken
zoeken