Neumann M49V

M 49 re-issue door de makers

Merknieuws 25-07-2022 09:13

Bij de naam Neumann denk je meteen aan de U 47, 67 of 87, maar het merk maakte meer fameuze microfoons. Een prachtig voorbeeld is de M 49 en daar komt binnenkort een re-issue van uit.

De M 49 is uiterst zeldzaam en belachelijk duur, 20.000 dollar is geen uitzondering. Deze buizen condensatormicrofoon uit 1949 - het cijfer bij Nemann staat altijd voor het ontstaansjaar - heeft een constant variabele richtingskarakteristiek die van afstand (op de voeding) kan worden ingesteld.

Neumann slaagde er in om de input sensitivity redelijk constant te houden tussen de karakteristieken, iets wat bij andere mics zelden of nooit het geval is. Het membraan is identiek aan dat van de U 47. De speciale grille voorkomt het optreden van staande golven in de behuizing van de M 49. De microfoon was erg populair voor radiouitzendingen, overheads bij orkestopnames en jazz studiosessies, maar na 5 variaties stopte de fabricage in 1974.

De exacte details -zoals de prijs - zijn nog niet bekend, maar neumann heeft toegegeven dat er een re-issue komt onder de naam M 49 V. De oplage van deze compleet handgemaakte re-issue zal in elk geval erg klein zijn en de prijs hoog.

Overigens is er al sinds 2006 een TLM 49 maar die biedt enkel een cardioïde response en werkt niet met buizen maar FET's.

meer informatie

zoeken
zoeken