Neumann M 49V

Comeback van een icoon

Merknieuws 12-08-2022 07:15

Alles wat oud is is superieur lijkt het wel. Van alle befaamde apparaten uit het audioverleden zijn er dus onderhand kopieën en re-issues. Nu is het de beurt aan een M 49 re-issue door de originele maker.

Sinds de lancering in 1951 wordt de M 49 beschouwd als de studiomicrofoon bij uitstek. Met zijn permanent vanop afstand gecontroleerde polair patroon zorgde deze voor een revolutie in de studiotechnologie. En zijn onvergelijkbare, zijdezachte sound heeft ontelbare opnames verfraaid, van de cool jazz uit de 1950’s tot hedendaagse toppers uit de hitlijsten. Dat was vaak op stemmen, bijvoorbeeld van, Barbara Streisand, Simon and Garfunkel, Aretha Franklin en Nora Jones, maar ook Miles davis, Duke Ellington en talloze andere beroemde muzikanten werden vastgelegd met de 49. De M 49 is daardoor zeer gewild, niet alleen door verzamelaars maar ook als een cruciaal opname-instrument: in het digitale tijdperk is zijn karaktervolle sound nog aantrekkelijker geworden.

De M 49 V is een heruitgave volgens de originele specificaties en ontwerpdocumenten uit het Neumann-archief. Hij maakt gebruik van hetzelfde circuit als de laatste en populairste historische versie, de M 49 c, maar met een stillere, handmatig geselecteerde subminiatuurbuis. Volgens Neumann konden "zelfs gerenommeerde microfoonspecialisten geen verschil in geluid detecteren”. “Zowel in timbre als in dynamisch gedrag is de M 49 V identiek aan een historische M 49 in topconditie". Het belangrijkste component, de klassieke K 49-grootmembraancapsule, wordt sinds de 1950’s ongewijzigd door Neumann geproduceerd.

De M 49 V wordt geleverd met afstandsbediening voor de richtingskarakteristiek, microfoonkabel, en de klassieke ‘yoke’ verstelbare steun, in een met de hand gemaakt etui. De verkoopprijs is € 8.495 . Vanaf nu te koop, maar aangezien er vanwege de handmatige productie slechts 25 per maand worden gemaakt, kan het wel even duren voor je er een te pakken krijgt.

meer informatie

 

 

 

zoeken
zoeken