GSI Echo B2

Shadows/Pink Floyd delay als plugin

Merknieuws 25-08-2022 06:54

Delay maak je met een tape echo of digitaal toch? Inderdaad maar er is ook nog de schijfecho van Binson en daar is nu een nieuwe pluginversie van

De Echorec van het Italiaanse Binson is een nogal bizar apparaat van halverwege de jaren 50 dat geen tape gebruikte maar een ronddraaiende metalen schijf met daaromheen een opnamekop en maar liefst 12 weergavekoppen; analoge hard disk recording zou je het kunnen noemen.

In combinatie met de analoge elektronica - een aantal buizen waaronder een 'magic eye' voor inputlevel - zorgde dat voor een unieke delaysound. De Binsons waren zeer succesvol halverwege de jaren 60. Hank Marvin van de Shadows stapte van een - eveneens Italiaanse - Meazzi over op een Binson, maar het was vooral Pink Floyd die de Binsons omarmde. Hij is op veel van hun tracks te horen en vormde de basis voor 'Echoes'. Vooral de Echorec 2 (T7E), (ook onder de merknamen EKO, Sound City en Guild) van halverwege de jaren 60 is nog steeds een gewilde klassieker, ondanks dat er nogal eens een onderhoudsbeurt nodig is. Behalve pure delay zijn dankzij de meerdere koppen en de feedback-opties ook mengvormen van delay en reverb mogelijk met interessante envelopes.

GSI - niet toevallig ook een Italiaans bedrijf - gebruikte een T5E (vrijwel identiek aan de T7E) om hun Echo B2 plugin te modelen. Alle originele instellingen zijn beschikbaar, maar ze voegden ook knoppen toe om de 'azimuth' (hoek van de kop op de tape) te kunnen regelen, en een optie om de snelheid te halveren. Er is verder nog een regelaar om het ruisniveau in te stellen.

Deze Echo B2 werkt standalone en als 64 bit vst 2, vst3 en au plugin. Er is ook een iOS auv3 versie. Hij kost € 30,- en 15 dollar voor de iOS-versie.

meer informatie

 

 

zoeken
zoeken