Serato Stems

Realtime ontmixer

Merknieuws 07-10-2022 06:59

Er wordt overal hard gewerkt aan betere manieren om een eindmix te ontrafelen in afzonderlijke 'stems'. Serato introduceert nu een topkwaliteit realtime methode om dat voor elkaar te krijgen.

Stem separation ofwel het opslitsen van een mix in afzonderlijke sporen als ritme, vocals, melodie etc. bestaat al langere tijd in software als iZotope, Ripx, Demix Pro en platforms als Splitter.ai en lalal.ai. In DJ software als Virtual DJ of Algoriddim kan het zelfs al realtime. Binnenkort kan dat ook in Serato 3 Pro en zelfs de gratis Lite en volgens de makers met een hele hoge kwaliteit dankzij Machine Learning in Serato Stems.

De mix wordt hier realtime gesplitsts in 4 stems; melodie, bas, ritme en vocals. De stems kun je bewerken met echo effecten en 'instrumental breaker'bij het muten. Vooraf moet de track wel geanalyseerd worden maar dat kost slechts enkele seconden op een krachtige computer.

Het gaat er natuurlijk allemaal om dat de dj meer vrijheid krijgt bij het combineren en overvloeien van tracks, eigenlijk ontstaat zo al mixend een nieuwe compositie, een 'ultra-mash'. Voor de producer is stem separation ook zinvol om een slordige mix van een track waar geen multitrackfile van beschikbaar is op te kalefateren of om elementen te 'lenen' uit andermans werk. We zijn dan ook bezig met een overzichtsartikel in Interface over stem separation dat in een van de komende nummers zal verschijnen.

Wie Serato DJ Pro 3.0 wil uitproberen kan gratis de bètaversie van het programma testen

meer informatie

 

 

 

zoeken
zoeken