Immersive Audio

De basics uitgelegd

Merknieuws 10-10-2022 10:57

Of je het nu wilt of niet, immersive audio is niet tegen te houden. Voor films is het al tijden de norm, maar je komt het - in vereenvoudigde vorm - ook steeeds vaker tegen bij streaming diensten, zelfs voor hoofdtelefoons. Genelec legt het voor je uit.

3D-audio, Spatial Audio, Surround Sound of Immersive Audio, hoe je het ook wilt noemen het zijn allemaal audioformats met drie dimensies. Behalve links en rechts is er ook sprake van laag/hoog en voor/achter. Dat betekent wel dat je meer speakers nodig hebt om deze formats weer te geven, tot 14 stuks aan toe. Gelukkig zijn er ook trucjes ontwikkeld om 3D-audio op een hoofdtelefoon te ervaren. Bij deze 'binaurale' systemen wordt psychoakoestiek gebruikt, je zou kunnen zeggen dat je voor de gek wordt gehouden, het effect is echter veel minder overtuigend dan immersive audio met de juiste hoeveelheid luidsprekers.

In de filmwereld is immersive audio, m.n. Dolby Atmos, al decennialang toonaangevend, maar steeds vaker bieden ook tv zenders of streamingdiensten van audio of video een vorm van immersive audio aan. Dat betekent dat je er ook als producer rekening mee moet houden dat je wellicht behalve een stereomix geacht wordt ook een immersive mix aan te leveren. Maar hoe doe je dat en wat zijn de ins en outs van de concurrerende immersive audiostandaards?

Daarop krijg je antwoord in een uitstekende video serie van Genelec's learning Lab, Genelec ziet uiteraard wel brood in multispeakers setups! De complete serie van 6 video's en informatie in tekst is te vinden op de Genelec site

 

 

Eeen andere videoserie over productie in immersive audio is er van Nuno Fonseca van Sound Particle. Een uitstekende serie maar vanwege Fonseca's stevige Spaanse accent is hij soms wat lastig te verstaan. gelukkig is Engelse ondertiteling beschikbaar.

Meer informatie

 

zoeken
zoeken