Ableton Note: interactieve sampler in je broekzak

Vandaag gelanceerd voor iPhone en iPad

Merknieuws 18-10-2022 12:17

Ableton heeft een nieuwe iOS applicatie: Ableton Note (€ 6,99). De app is een aanvulling op Ableton Live, een soort Live-mini voor onderweg. Je kunt Note gebruiken om in no-time een demo in elkaar knutselen.

In de Ableton Note app krijg je de beschikking over een grote hoeveelheid sounds en effecten die je ook terugvindt in Ableton Live. Dat betekent niet alleen goede sounds, maar ook Note-projecten die volledig compatibel zijn met Live. Met Ableton Cloud, dat gratis beschikbaar is voor iedere Ableton-gebruiker, kun je eenvoudig projecten verplaatsen van je telefoon naar je computer en naadloos verder werken.

Note richt zich op het snel en efficiënt vangen van ideeën: speel je in de drumrack een grof idee voor je nieuwe beat, dan herkent Note automatisch het tempo en maakt hij er een kloppende loop van. Vervolgens kun je een toonsoort kiezen en met een van de honderden synth-, bass-, brass- of key-sounds melodie en akkoorden toevoegen.

Alle midi is vervolgens ook nog volledig automatiseerbaar: zo kun je zelf met beperkte inspeelmogelijkheden toch levendige partijen maken.

Uiteraard kun je in Note ook met audio aan de slag. Alle opnames uit de memorecorder van je iPhone zijn direct in de app te importeren, maar je kunt er ook voor kiezen om direct iets in je sampler op te nemen met de microfoon van je telefoon.

Voor € 6,99 koop je met Note niet alleen een leuke app om in te schetsen, je maakt van je telefoon een interactieve sampler die behoorlijk wat creatieve impuls kan geven aan je werkproces.

Op de redactie zijn we al aan het testen geweest en de review kan je in de komende editie van Interface vinden, de december-januari editie die medio november uitkomt.  

Bekijk hier vast twee Note-tutorials door Ableton:  

00:08 Creating a Set 00:30 Making a beat 02:36 Tweaking your sound 05:00 Playing and editing notes 09:30 Capturing automation 11:09 Fixed length clips 12:11 Session View 14:44 Making melodic sampler instruments 15:32 Exporting audio 15:52 Sending your Sets to Ableton Live

En zo haal je je Note schetsen naar Live op je laptop of desktop: 

zoeken
zoeken