Cherry Audio GX-80

CS-80 met een GX1 injectie

Merknieuws 23-11-2022 06:45

De Yamaha CS-80 is een bijna mythische analoge synth uit de jaren 70. Er zijn niet zo heel veel plugins van maar Cherry Audio presenteert nu hun emulatie en die heeft ook een hoop eigenschappen van de nog esoterischer GX-1.

Het tempo waarin Cherry Audio befaamde analoge synths digitaal kloont is bijna niet bij te benen. Ze lijken vastbesloten om Arturia in te halen en zijn een soort pluginequivalent van Behringer, met dit verschil dat hun producten gewoon meteen te koop zijn! Met de nieuwe GX-80 presenteren ze wel een soort mijlpaal, want dit is een emulatie van de Yamaha CS-80, een roemruchte, loodzware en zeer zeldzame (2000 exemplaren gebouwd) analoge polysynth uit 1977. Voor zijn tijd was de CS-80 zeer uitgebreid, bijzonder speelbaar en de sound was groots en meesterlijk. Vangelis bouwde er zijn reputatie op maar er waren talloze andere beroemde gebruikers van Stevie Wonder, via Klaus Schulze tot Bruce Springsteen.

Maar de GX-80 is geen pure emulatie van de CS-80, hij bevat ook diverse features van de GX-1, een uiterst zeldzame Yamahasynth uit 1975, die wel de grootvader van de polyfone synths wordt genoemd. De CS-80 was Yamaha's 'commerciële' en simpeler versie van de omvangrijke GX-1.

Terug naar de plugin, hierin kun je twee CS-80's (16 stemmen) met effecten layeren - de CS-80 had al twee layers. De plugin heeft alle eigenschappen van de CS-80 maar ook de extra golfvormen en het filter van de GX-1. De GX-80 wordt geleverd met een grote collectie presets, waaronder een folder 'Sounds Famous' met heel veel geliefde historische sounds. In het licht van de extra moeite en de grote hoeveelheid features is de GX-80 iets duurder dan de andere Cherry Audio plugins maar met een prijs van € 59,- nog steeds uiterst betaalbaar.

meer informatie

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken