Superbooth 23 - de nieuwste gear voorgesteld

Beursverslag

Merknieuws 12-05-2023 08:50

Momenteel is in berlijn de Superbooth 23 beurs gaande. Vooraf publiceerden we al een aantal nieuwe producten. In dit nieuwsitem sommen we de overige verse producten op. In Interface 258 kun je een uitgebreid verslag lezen van de beurs. De preview items die we eerder publiceerden hebben we onderaan dit verhaal opnieuw geplaatst.

Nieuws van Sonicware in de vorm van de LIVEN Texture Lab, Een gvierstemmige ranulaire sampler met effecten en sequencer in de bekende behuizing. Je kunt het granulaire proces sturen met Size, Timing, Density, Jitter en Position. Hij heeft geheugen voor 32 samples die 6 seconden lang mogen zijn en in de 128 staps sequencer kun je behalve noten ook de granulaire parameters opnemen. Dankzij de audio input is het apparaat ook als granulaire fx processor bruikbaar. Hij kost 319 euro.

Meer informatie

 

Tussen de talloze nieuwe eurorackmodules die ook dit jaar weer te zien waren viel de nanopolis Antigone op. Dit is een complete 4-stemmige synthesizer in eurorackvermomming. De stemmen zijn multitimbraal, polyfoon of parafoon bruikbaar en maken gebruik van wavetables of samples. Vier – globale – modulatieslots en een note processor zorgen voor extra mogelijkheden. Elke stem heeft een eigen output en via 6 CV inputs en 4 gate/trigger/clock inputs kan de Antigone van buiten aangestuurd worden. De prijs is vooralsnog onbekend.

Meer informatie

 

Voor de filterfreaks heeft Frap Tools de CUNSA; vier analoge multifilters met resonantie en saturation. De filters kun je onafhankelijk of gekoppeld gebruiken en ze werken gelijktijdig als low-, band- en highpass. Een ingebouwde mixer zorgt voor de gewenste klankbalans. Cut-off, resonantie maar ook character is per filter via cv aanstuurbaar. Dankzij exacte V/oct tracking zijn de filters ook als oscillator te gebruiken. Een enorm krachtige filtertool die 840 euro excl. kost.

Meer informatie

Steampipe is het verassende nieuwe product van Erica. Deze samen met 112dB ontwikkelde desktopsynth, gebruikt physical modeling voor blazersklanken. Hij is geoptimaliseerd voor wind controllers maar functioneert ook prima met keyboards. De klankopwekking is verdeeld in Steam, Pipe en Reverberator. Meer details dan dat ie midi heeft en er flink wat knoppen op zitten hebben we momenteel nog niet.

Meer informatie

 

UDO Audio presenteert met de Super Gemini een krachtiger versie van de Super 6 keyboard synth. Deze is 20-stemmig en bi-timbraal. Dat laatste betekent dat er twee stuks van alle knoppen zijn en je kunt de synth ook stereo gebruiken waarbij het aantal stemmen 10 wordt. Dankzij morphing, plus cross- en ringmod zijn de digitale oscillatoren een stuk krachtiger geworden. De filters zijn nog steeds analoog. Het 61 toetsen keyboard biedt polyfone aftertouch en er is een ribbon sensor.

Meer informatie

Nog een complete synth in Eurorackvorm is Warp van Neuzeit Instruments. Deze vierstemmige module heeft twee oscillatoren per stem die een mix van additive synthese en wavetables gebruiken. Het spectrum valt te bewonderen in het kleurenscherm. Met wavefolder, pwm bend, overdrive en redux zijn de wavetables bij te werken, maar ook met 12/24 dB high- en low-pass filters. Voor audio is er een stereo out en Warp heeft diverse cv inputs.

Meer informatie

 

Mayer heeft de XVA engine van de MD900 in een kleinere kast gepropt met  als resultaat EMI Vibes. Deze virtueel analoog/wavetable synth is net zo krachtig als de grote voorganger; 4 x multitimraal en 16 volledig  stereo stemmen. Multimode filter, mod matrix, fx sectie per part, een sample-based drummachine, sequencer en clip launcher, het zit er allemaal in. Er zijn weliswaar minder knoppen maar wel een flink display. Hij zal rond de 2000 euro kosten.

Meer informatie

 

Waar er een keyboardsynth is moet ook een module komen en daarom is er een Oberheim OB-X8 Desktop. Helemaal analoog, achtstemmig en in dezelfde stijl als de toetsenversie. Maar ook bi-timbraal, met een unisono optie en voorzien van een ‘vintage’ draaiknop. De Tabletop heeft ook gewoon de arpeggiator, keyboardsplit en double mogelijkheden. Nu te koop voor zo’n 4000 euro.

Meer informatie

 

Nòg een komplete europracksynth, dit keer in ultrakleine uitvoering, de Dreadbox Telepathy. In een module die slechts 10HP breed is, zit een oscillator met twee golfvormen, een sub, een 24dB low-passfilter en een 6dB high-pass. Verder een flexibele lfo, twee envelopes, waarvan een met velocity en de ander loopable. Behalve CV voor pitch, gate en assignable is er een audio input en midi. Via midi kun je 8 Telepathy’s samenvoegen tot een multitimbraal apparaat. Oh ja, er zijn ook nog 10 geheugens! Dat alles voor 299 euro.

Meer informatie

Het is nog een prototype maar Modal werkt aan de Carbon8 Phase Distortion synth. PD is een soort variatie op FM en werd lang geleden door Casio gebruikt voor hun CZ synthesizers. De Modal is achtstemmig met twee oscillators per stem en een multifilter. Behuizing en lay-out volgen het voorbeeld van de Argon8 en Cobalt8. Verder blijft het een verassing.

Meer informatie

Overzichtelijke faders sieren het front van de Superlative Monolab 1220 semi-modulaire analoge synth. Deze heeft een oscillator plus noise/S&H, een filter met 3 CV inputs, vca, lfo en een ADSR envelope. Hij is zonder patchen speelbaar, maar er zijn plenty gate en CV inputs, waarmee je hem ook in het aangekondigde System !000 kunt integreren.

Meer informatie

 

De GR-1 was een desktopsynth maar wordt een compleet workstation, de Tasty Chips GR-Mega. Deze beheerst 5 synthesetypes, heeft 4 parts, 4 sequencers en een chord modus. Voor modulatie krijg je 4 lfo’s, een modulatiesequencer en er is een afdeling met effecten. Eind van dit jaar kun je ‘m voor 1800 euro aanschaffen.

Meer informatie

 

Zelfs de patchkabel is niet onaantastbaar blijkt uit de Tiptop Audio ART, een digitale patchbay, momenteel nog in het bètastadium. Hiermee kun je polyfone (analoge) control voltages via een enkele kabel versturen. Daarvoor wordt een usb-c connector gebruikt, voor monosignalen wordt de standaard mini-jack gebruikt. Tiptop komt met een serie modules die met het systeem compatibel zijn. Verder werkt men aan de Octopus interface tussen midi, usb en ART. De latency is ultra-laag en patchen, mults en stacks zijn geen probleem

Meer informatie

 

Er waren zoveel nieuwe modules dat we ze niet afzonderlijk gaan behandelen, maar in een lijstje zetten:

Bastl Instruments Basil digitale delay

Befaco FX Boy

Befaco Molten Motion Meter, Midi Thing v2

Doepfer A-101-8 Photo Phasing, A-147-4 Dual VCLFO, A-171-4 Quad VC Slew Limiter,  A-135-5 Polyphonic Voltage Controlled Mixer / Suboctave GeneratorClank Proteo, Axis

Erica Stereo Reverb, Delay 2, DJ VCF

Error Instruments Punk Resonator, Error System 03

InstruĊ àradh, tágh

Kaona Skippy

Make Noise Spectraphon

Morphor Ensemble en meer

Mystic Circuits 3DVCA

Noiselab Sweden Tailgater

Noise Engineering Roucha Legio

Rides in the Storm SED-CSM, BOC, Stormnest

RYK Night Rider

Schlappi Engineering Dual Vector Foil, Nibbler

Sebsongs Modular POLYSEQ

Shmaakt Archer’s Rig, battering Ram, Centaur's Gates und Clock O'Pawn MKII – HiHat, Bassdrum, Gates und Clock.

Vector Synth Tempera

VoiceAS DuoRover, PreAMP, LineOut

XAOC Devices Ostrawa, Bohumin, Ostrawa, Deva

 

Previews items van afgelopen donderdag

Tasty Chips Integral Pedal

Na samplers en synths presenteert het Nederlandse Tasty Chips een reverbpedaal waarin twee impulse responses voor de effecten zorgen, en behalve reverb kunnen dat ook andere types zijn. Er zijn preset IR’s maar je kunt ook je eigen IR’s laden. Twee effecten zijn gelijktijdig beschikbaar en er zijn stereo in- en outputs op lijn- of gitaarniveau. Verder een aansluiting voor een pedaalcontroller en usb. De prijs is nog niet bekend.

Meer informatie

 

 

AJH Synth MiniMod Keyz

MiniMod Keyz is een collectie van AJH’s bestaande Minimoog modules in een Cre8audio NiftyKeyz behuizing. Zo ontstond een fraaie modulaire Min imoog in Eurorackvorm maar in een mooie behuizing met walnoten zijpanelen. Onder de 10 modules zijn 3 vco’s, het onmisbare ladder filter aangevuld met een hi-passfilter, 2 envelopes en een lfo. Gecombineerd met de 49 aanslaggevoelige toetsen ontstaat zo de ultieme patchable minimoog. De MiniMod Keyz gaat zo’n 2660 euro excl. kosten.

Meer informatie

 

Norand Mono MK2

De Mono MK2 is een update van de analoge monofone desktopsynth met twee oscillatoren. Een 3-pole filter kan tussen lo-pass, band-pass en high-pass worden omgeschakeld en er is een intrigerend Contextual Modulation systeem met voor elke parameter een eigen lfo en ad envelope. Nieuw in MK2 zijn de aluminium behuizing en de 3D-pads die behalve velocity en aftertouch ook pitchbend en ‘vertikale’ modulatie kunnen genereren. Voor de sequencer is er een doorlopende aanraakgevoelige strip waarmee je de afspeelpositie kunt sturen en morphen tussen twee patterns. Verder werd de resolutie verhoogd naar 1024 ppqn. Tot slot werd een analoge overdrive toegevoegd voor een vollere klank. Hij gaat 839 euro kosten.

Meer informatie

Leaf Audio Field Amp

Wie zachte geluiden wil opnemen, bijvoorbeeld met een contactmicrofoon wordt al snel geconfronteerd met ruis. De Field Amp is een uiterst ruisarme premap die bij uitstek geschikt is voor opnames van zachte sounds. In essentie is het de amp uit Leaf’s Microphonic Soundbox. De Field Amp is in een stevige losse behuizing ondergebracht met hoge impedantie  in- en output en gainknop. Prijs 189 euro. Verder presenteert Leaf ook de Playground, een kleinere versie van de Microphonic Soundbox voor  € 99,-.

Meer informatie

 

Soundforce Chorus 6

Chorus 6 (€ 299) en uChorus (€ 199,-) van het Nederlandse Soundforce zijn beide modules die de chorus van de Roland Juno emuleren. Alle twee gebruiken ze een analoge BBD schakeling en leveren ze de twee bekende Junosounds. De Chorus 6 is groter, heeft diverse extra instelopties en is extern stuurbaar. Ze hebben beide stereo inputs.

Meer informatie

 

Knobula Pianophonic

Pianophonic gebruikt elementen van een piano -hamer tegen 3 snaren- als wavetablebasis en combineert dat met een sampleplayer in een 8stemmige module met 3 oscillatoren per stem. De wavetables kun je morphen, stretchen en reversen en met filter, envelope, compressor en reverb valt de sound nog verder te manipuleren. Behalve midi heeft de Pianophonic ook een sd-card met 16 soundbanks en cv playable chord-mode. Prijs zal rond de 400 euro liggen.

Meer informatie

Zoom UAC-832

Zoom is helemaal in to 32-bit float, getuige ook deze 196kHz 8-kanaals midi en audio interface. 8 mic preamps, waarvan twee met hi-z inputs. Er zijn twee hoofdtelefoonuitgangen, midi in en out. Over leverbaarheid en prijs is nog niks bekend.

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken