Analog Sweden SWenigise

Freaky mono

Merknieuws 16-05-2023 09:01

Op Superbooth was een kloon te zien van een uiterst obscure analoge monosynth uit de jaren 90. Als je hoort waartoe deze Swenigiser in staat is, begrijp je waarom de makers de moeite hebben genomen dit apparaat te laten herleven.

Ooit gehoord van de Orgon Systems Enigiser? Wij ook niet en deze Britse monosynth uit 1997 was ook bepaald geen succes. Toch werd deze einzelgänger opgepikt door de Scandinavische dancescene, met natuurlijk hoge prijzen (vermoedelijk zijn er zo’n 100 van gemaakt) tot gevolg. Analog Sweden besloot daarop de Enigiser te klonen en te voorzien van een ruisgenerator, een flink aantal eurorack compatibele cv/gate en audio in- en outputs plus een ingebouwde midi to cv converter.

Voor de rest hielden ze zich aan het originele – compleet analoge - ontwerp. Dat bestaat uit 1 oscillator met 5 golfvormen (waaronder variabele zaagtand), een filter met maar liefst 15 modes en moduleerbare resonantie, 3 envelopes, een lfo die van 0Hz tot aan het audiobereik loopt. Opvallend is de suboscillator die na het filter komt. Zo kun je ook band-pass of high-pass filtered klanken extra body geven.

Was dat allemaal de moeite waard? Luister naar de demo’s en je hoort dat dit echt een interessant apparaat is. Heel even denk je aan een 303 maar al snel blijkt ie veel meer te kunnen en ongekend freaky sonologische gebieden te ontsluiten.

Met een prijs van 200 euro is ie bepaald niet goedkoop, maar als je handig bent kun je een van de dhz-paketten aanschaffen. Een daarvan is al grotendeels gesoldeerd en kost 1600 euro, als je echt handig met elektronica en soldeerbout bent is er een pakket voor 825 euro.

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken