Cherry Audio Novachord

Synth voorlopers

Merknieuws 22-05-2023 08:42

Voor de komst van de Moog Modular waren er allerlei aandoenlijke pogingen om geluid elektronisch op te wekken. Sommige daarvan hebben een geheel eigen karakter en verdienen daarom een plugin.

Theremin, Ondes Martenot, misschien zelfs Trautonium, Ondioline, Clavioline t, deze vroege elektronische instrumenten ken je misschien, mede omdat ze nog wel eens gebruikt worden. Er bestonden echter talloze andere vroege elektronische instrumenten. Cherry Audio vond de Novachord en Solovox interessant genoeg om er een plugin van te maken.

De Novachord werd in 1939 bedacht door Laurens Hammond (inderdaad, die van het orgel), C N Williams en John Hanert. Je zou het de eerste polyfone synthesizer kunnen noemen; 72 toetsen, 72 stemmen. Die werden echter opgewekt met octave dividers, dus via een truukje. Niettemin had de Novachord, simpele envelopes en band-pass filters, dus het zat toch wel dicht bij een synthesizer. Dit grote, zware en dure monster (163 buizen, 1000 condensators )werd geen enorm succes; zo’n 1000 zijn er gemaakt.

Cherry Audio werkte – zoals vaker - met Mark Barton samen om deze obscure bak in een plugin instrument om te zetten, De klank brengt je meteen terug naar films uit de jaren 50 en 60; “Gone With the Wind”, “Rebecca,” “The Maltese Falcon,”, “The Ten Commandments.”en vooral  horror en sci-fi klassiekers als“Cat People,” “The Beast From 20,000 Fathoms,” “20 Million Miles to Earth,”en “The Gorgon.”. Ook in soundtrack van de tv-serie “The Twilight Zone” is de Novachord een geregelde gast. Niet heel veel klankvariatie weliswaar en soms met een orgelachtige bijsmaak,,maar wel met bakken karakter. En dankzij plenty presets en effecten valt er veel te genieten.

Als bonus krijg je ook de Solovox – eveneens een product van Hammond -, een monofoon Novachord-variatie die wat meer klankvariatie in huis heeft. Voor een introductieprijs van 39 dollar een tweetal leuke instrumenten voor wie eens wat anders dan de afgelebberde klassiekers zoekt.

Novachord & Solovox werken standalone en als vst, vst3, au en aax plugin. Er is ook een 30 dagen demoversie

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken