Windows 365

Computer èn OS in de cloud?

Merknieuws 29-06-2023 08:44

Cloud-based services en abonnementsystemen voor software zijn aan een onstuitbare opmars bezig. Nu lijkt het er op dat Microsoft Windows OS èn je halve computer naar de wolken willen laten vertrekken.

Volgens  de website van The Verge zou Microsoft plannen hebben om het operating sytem Windows exclusief als cloud-based systeem te gaan exploiteren volgens een abonneesysteem. Deze opvolger van Windows 11 zou dan Windows 365 gaan heten. Dat 365 kennen we al van Office en een aantal van Microsofts business solutions. Windows 365 zou vooral ingegeven zijn door de bedreiging van de goedkope  Chromebooks – zeer eenvoudige terminals zonde ral te veel rekenkracht waarop een Android-variatie van Google als OS fungeert en het rekenwerk in de cloud plaatsvindt. Bedenk wel dat dit alles is gebaseerd op een door The Verge ontdekt interne presentatie, waarvan verder geen bevestiging te vinden is. Uit dat document wordt ook duidelijk dat Microsoft vol wil inzetten op AI, nauwer wil samenwerken met chipproducenten (voor o.m. ARM cpu’s) maar ook denkt over het zelf ontwikkelen van cpu’s. Niettmin is er in het document toch sprake van Windows 12.

Ook als dit vooralsnog niet concreet gaat worden is het wel de moeite waard om te bedenken wat zo’n strategie voor producers die met een daw werken zou betekenen. Afgezien van de maandelijkse abonnementskosten heb je dan een uiterst simpele computer nodig die enkel de interfacing met de cloud hoeft te regelen. Maar hoe zit dat dan met (multi-input) audio interfaces en gaat bijvoorbeeld  UAD dan een rekje UAD-processors in Microsofts cloud bijplaatsen? En natuurlijk, hoe zit het met de beveiliging en wat als het systeem of je internetverbinding uitvalt door wat voor oorzaak dan ook. Bestaat er dan uberhaupt nog de optie om off-line te werken?

zoeken
zoeken