Crumar Spirit

Terugkeer van een einzelgänger?

Merknieuws 10-07-2023 08:36

Moog, Oberheim, ARP, Roland, Yamaha kennen we allemaal, maar er waren meer synthmerken. Verschillende daarvan waren Italiaans zoals Crumar dat hun Spirit uit de 80’s opnieuw gaat uitbrengen.

In Italië had je Siel, Elka, Jen, Solton, Gem en tegenwoordig nog IK Multimedia. Maar Crumar (de oprichter heet Mario Crucianelli) neemt een speciale plaats in met hun Spirit analoge monosynth ontworpen door niemand minder dan Bob Moog, geassisteerd door Jim Scott en Tom Rhea. Het gerucht gaat dat het nog steeds bestaande Crumar de Spirit opnieuw gaat uitbrengen. Dat zou geweldig zijn want ondanks het feit dat dit analoge monobeest flopte - 250 exemplaren – omdat ie uitkwam in een tijd met polyfone en digitale instrumenten, is ie absoluut de moeite waard.

2 oscillatoren met sync, twee filters (ladder en Oberheim style met overdrive en eq) en een dubbel signaalpad waarvan een deel door een ringmodulator, een 6dB lo-passfilter en een eigen vca loopt. Behalve twee envelopes bevat de afdeling modulatie ook de Mod X en Shaper Y afdeling, elk met een eigen lfo. Typerend voor de Crumar zijn de 3 wielen.

Een unieke architectuur - stampvol fameuze CEM-chips - met ongekende mogelijkheden voor een analoge monosynth. Zoals gezegd was het geen succes en Crumar kwam vervolgens met de veel succesvollere Bit-synths ontworpen door Elka Synthex-designer Mario Maggi.

Officieel weten we nog van niks maar het huidige Crumar zou van plan zijn nog voor het eind van dit jaar de herboren Crumar op de markt te brengen.

Crumar website

zoeken
zoeken