DAWproject

probleemloze bestandsuitwisselling tussen daw’s

Merknieuws 27-09-2023 08:13

Het blijft een vervelend struikelblok; elke daw gebruikt zijn eigen bestandstype. Als je in een ander daw wilt verder werken ben je aangewezen op stems of het wazige AAF of OMF bestand. Bitwig en Studio One introduceren nu een universeel bestandsformat

DAWproject heet het universele bestandstype dat PreSonus, maker van Studio One, en Bitwig samen introduceren. Het bestandsformat is open source en gratis dus de makers van andere DAW’s kunnen het probleemloos implementeren in hun product. Je kon natuurlijk al je project in de vorm van audiostems exporteren en er zijn midibestanden, AAF en OMF, maar die hebben allemaal grote beperkingen en zorgen vaak voor problemen en fouten in de ‘ontvangende daw.’DAWproject biedt veel meer opties; behalve midinoten, audioclips, fades en mixerinstellingen wordt informatie over toonhoogte, warping, mpe, markers en automatisering eveneens meegenomen. Klap op de vuurpijl is dat de complete plugin instellingen, inclusief automatisering, eveneens door DAWproject ondersteund wordt. Beide daws moeten natuurlijk over dezelfde externe plugins kunnen beschikken voor een accurate werking, maar zelfs de instellingen van de in de daw geintegreerde plugins zouden zo goed mogelijk naar de bij de ontvangende daw horende plugins worden overgezet!

Fantastisch allemaal, maar zullen behalve Bitwig en Studio One andere daw’s dit systeem gaan ondersteunen? Dat valt te betwijfelen; een aantal vermoedelijk wel maar daar zal vast een lange tijd mee gemoeid zijn. In elk geval is het een geweldig belangrijke eerste stap.

Github pagina

Bitwig info

Presonus info

zoeken
zoeken