Patch Point Fénix II pp

Tweede herrijzenis

Merknieuws 29-11-2023 11:28

De Fénix II van Patch Point is een nieuwe editie van een fraaie, analoge, modulaire Nederlandse Synth. Prachtige klank, veel mogelijkheden, maar limited edition en kostbaar.

Eigenlijk is dit al de derde versie van de Fénix. In de jaren 70 bouwde het Nederlandse Synton, vooral bekend van de Syrinx polyfone synth de Synton 3000 modular met 20 modules.

In 1997 besloten twee ontwerpers van de Syrinx en de 3000, Marc Paping en Bert Vermeulen om de 3000 opnieuw en nog beter te maken. Het resultaat was de Fénix bestaande uit 31 modules, met een unieke veelzijdige klank en enorm veel mogelijkheden. Omdat het ingewikkeld was ze te bouwen, de markt klein was en Paping en Vermeulen ook een full-time baan elders hadden werden er maar 75 van gebouwd.

In 2010 verscheen echter de Fénix II, nog uitgebreider met 103 potmeters, 9 switches en 158 patch points. Ook daarvan werden er maar 75 van gemaakt. Later verschenen nog enkele variaties, ook weer in hele kleine oplage.

Nu maakt de Britse synthesizerwinkel Patchpoint bekend dat ze de Fénix II opnieuw gaan uitbrengen als Fénix II pp. Nog steeds analoog en met dezelfde componenten als het origineel en in overleg met Bert Vermeulen.

Drie vco’s, 4 verschillende vcf’s, 3 envelopes, 4 vca’s en 5 lfo’s gecombineerd met 7 mixers een phaser en een bbd delay. Er is nog meer want behalve een 8 staps analoge sequencer krijg je een waveshaper, wave multiplier, een full wave rectfier en meer. De PP uitvoering krijgt een formant filter en een LPG, beide met moderne chips i.p.v. vactrols en de delay is nu dubbel uitgevoerd. Duidelijk een krachtige machine en ook weer in beperkte oplage, dit keer van 100. Je kunt ‘m nu al bestellen voor 5000 euro.

Meer informatie

 

zoeken
zoeken