Tiptop Audio ART

polyrackeurofonie

Merknieuws 01-03-2024 11:30

Eurorack staat voor monofoon, punt. Of niet? We zien vaker polyfone modules en nu introduceert Tiptop een razend slim systeem voor een polyfone eurorack modular.

Polyfoon gebruik van modular synths, eurorack of anderszins, kon natuurlijk altijd al, maar je hebt dan wel bijna net zoveel moduleketens nodig als het aantal stemmen dat je gelijktijdig wilt spelen, de bekabeling wordt met elke stem dubbel zo complex en het juist afregelen van de knoppen loopt vaak uit op een nachtmerrie.

Met ART van Tiptop Audio wordt het allemaal een stuk simpeler. In essentie is ART een systeem om meerdere CV/trigger signalen via een speciale patchkabel te versturen, een beetje als de 16 kanalen van midi. Volgens Tiptop werkt het systeem betrouwbaar en met ‘rock solid’ timing. Het is wel zo dat versturende en ontvangende modules een speciale voorziening nodig hebben om met ART om te kunnen gaan en je andere patchkabels nodig hebt. Tiptop zelf bracht net 5 ART modules uit, maar het staat andere modulemakers vrij om het systeem in hun modules te integreren en je kunt ook zelf een controller bouwen dankzij de publiek gemaakte schema’s. Het ART signaal is analoog en dus zijn de patchkabels stackable, tevens bruikbaar voor basic monofone CV en kun je het signaal gewoon multen.

De belangrijkste van Tiptop’s ART modules is de Octopus ($ 345,-), een ART interface met 8 drum triggers, en 8 CV velocity channels voorzien van midi in, usb, clock out en output reset.

De ATX1 VCO ($ 225,-) is een vco met constant variabele golfvorm, pwm, sync en fm.

VORTEX ($ 245,-) is een dubbele wavetable oscillator met ingebouwde wavetables en regelaars voor positie, vibrato etc.

V/OCT quantizer VZ($ 255,-) is een vierkanaals CV naar ART converter met CV en gate inputs plus ART outputs.

Control Path ($ 165,-) is een dubbele ADSR envelope generator met velocity en ingebouwde vca.

Nog niet genoeg om een spannende patch te kunnen maken, maar een zesstemmige wavetab le module en een 8-voice filter plus een flinke serie modules zijn in aantocht. Voor deze modules heb je een OCTO I/O interface nodig en worden speciale polytip kabels voor meerdere audiosignalen gelijktijdig.

Meer informatie

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken