Interface review van de daw voor dj's: DJ.Studio - 15% korting voor Interface-lezers!

Review van deze gloednieuwe dj-mixsoftware

Merknieuws 15-03-2024 11:03

Wie niet gewoon muziek wil afspelen maar er een mix van wil maken met een mooie opbouw en naadloze overgangen, kan nu terecht bij DJ.Studio: de brug tussen daw's en dj’s!

We hebben DJ.Studio uitgebreid getest. Bekijk de demovideo om een eerste indruk te krijgen en lees vervolgens de test!  
Als lezer van dit artikel krijg je 15% korting op alle geldende tarieven. Check de verschillende opties op DJ.Studio.
En check onderaan dit artikel hoe je de 15% kan verzilveren. 


Interface review door Stefan Robbers

DJ.Studio mixt tracks en speelt ze af als een lange muziekstroom met naadloze overgangen. Eigenlijk precies wat een dj doet. Dat is op zichzelf al bijzonder, maar hier gebeurt het op een heel slimme manier. Het programma werkt online en standalone op Mac en Windows. Volledig offline kan alleen met de Pro-versie en is nog in ontwikkeling.

Met DJ.Studio kun je in enkele stappen een complete dj-mix maken. Je begint door bestaande libraries te importeren uit rekordbox, Serato, VirtualDJ, Traktor Pro, Engine DJ, Mixed in key en Apple Music. Je voegt tracks toe uit deze bibliotheken of losse nummers waarvan tempo, ritme, energie en toonsoort worden geanalyseerd. Deze informatie wordt van elke nummer in de DJ.Studio-bibliotheek opgeslagen. Uiteindelijk ontstaat een playlist waarbij tracks mooi in elkaar overlopen.


Deep dive
Dit is echter nog maar het begin van wat je met de software kan, bijvoorbeeld als je snel een playlist wilt maken. Maar in het studioscherm is veel meer mogelijk.

Het scherm lijkt heel erg op de tijdlijn van een daw, met golfvormweergaven en curves voor volume, eq en bpm. Onderin zie je meer info over het muzieknummer, een playlist, videoweergave met analyzer, en een transitie-editor. Hier kies je het soort transitie, zoals crossfades, high to low, bass swap, low to high en echo-out.

De lengte van de transities is instelbaar, net als de curves, het echo-effect en eq. Door te schuiven met de tracks in de tijdlijn kun je de overlapping aanpassen. Dit kan automatisch volgens een preset, maar ook handmatig door de curves en parameters aan te passen of via automatisering. Voor toonsoortanalyse en optimale transities zijn verschillende methodes selecteerbaar. En mocht de beat matching niet goed gaan, dan kun je deze aanpassen met bpm en beatmarkers.

Export expert
Je mix kun je exporteren als mp3 of wav, maar ook als playlist met losse bestanden naar Mixcloud, en zelfs naar YouTube als video. Heel bijzonder is dat je ook in het Ableton Live-format kunt exporteren. Het hele project inclusief transities kan daar dan verder bewerkt worden. YouTube is ook bruikbaar als bronmateriaal; losse video’s of playlists. DJ.Studio doet dezelfde analyse en creëert een mix. Ook de video’s worden gemixt met aangepaste afspeelsnelheid voor soepele overgangen en bpm-matching. Ook dit kun je weer exporteren, als YouTube-video of als link, waarmee andere DJ.Studio-gebruikers er verder aan kunnen sleutelen.

Met een link kan de mix op een andere locatie afgespeeld worden, zelfs op je telefoon via een scanbare QR-code. Om copyright-redenen kun je YouTube mixen niet exporteren als losse bestanden. Ook Spotify wordt ondersteund, met een slim trucje om copyright-problemen te omzeilen (bij de import kies je een Spotify-playlist of lijst van nummers, en DJ.Studio gebruikt de YouTube-variant om de mix mee te maken). Ook YouTube Music en 1001Tracklists worden ondersteund voor het toevoegen van nummers.

Conclusie
DJ.Studio is een indrukwekkend voorbeeld van het gebruik van slimme algoritmes en geavanceerde techniek in muzieksoftware. Het werkt even goed als dat het simpel is, en met een uitstekende audiokwaliteit en overtuigende mixen.

Een moderne, krachtige computer is wel fijn, want de berekeningen en realtime transities vragen veel processorkracht.

Het is verbazingwekkend hoe goed de mixen klinken, en hoe de software YouTube-video’s integreert en bewerkt. Door de eenvoud vergeet je haast wat voor complex en hoogwaardig algoritme bezig is achter je playlist. Zo maak je snel en intuïtief een mix van je favoriete nummers.

Ook professionals komen aan hun trekken dankzij de uitgebreide mix/edit-mogelijkheden met fades, bpm, en toonsoorten.

Als je beschikt over een bibliotheek met muzieknummers is DJ.Studio ideaal. Aangezien je YouTube-video’s en Spotify-playlists kunt gebruiken heb je een enorme hoeveelheid bronmateriaal. Dat alles is slim gecombineerd met een online tool die uitwisseling en samenwerkingen mogelijk maakt, en zelfs exporteert naar Ableton Live. Daarmee slaat DJ.Studio een mooie brug tussen dj-tools zoals rekordbox en echte daw’s.


SPECIFICATIES

 • beatdetectie
 • bpm-analyse
 • toonsoort-analyse
 • import vanuit, Serato, Recordbox, VirtualDJ, Engine DJ, Traktor Pro, Mixed in key, Apple Music, wav, mp3, flac, etc.
 • import video’s en playlists uit YouTube
 • matcht Spotify aan YouTube-tracks voor import
 • automix
 • fade type: bass, hi/lo-filter, volume, crossfade
 • automation recorder
 • editen alle overgangen, lengte overgang
 • beatmarker editen
 • export naar wav, losse bestanden, YouTube-links
 • online remix-opties

 

HET OORDEEL

+ compatibel met veel dj-software
+ goed algoritme voor mix, beat en toonsoort

– langzaam op wat oudere computers
- Spotify alleen via YouTube-conversie


PRIJZEN excl btw:

Lite € 199,- (introductieprijs € 99,-)

Pro € 499,- (introductieprijs € 149,-)

Studenten krijgen 20% korting op geldende tarieven.


INTERFACE-KORTING! 
Gebruik code INTERFACE15 en krijg 15% korting op alles wat DJ.Studio aanbiedt, dus op one-off licenses, maar ook op de abonnementen, en ook op de introductieprijzen! Dus de lite-versie kan je dan al voor € 99,- minus 20% = € 79,20 aanschaffen!  

De actie eindigt op 1 juni. 
Ga naar: DJ.Studio om te bestellen!

zoeken
zoeken