Lou Ottens bedenker van de compact cassette overleden

Onbezongen held van de homestudio

Muzieknieuws 13-03-2021 14:25

Op 6 maart j.l. overleed Lou Ottens op 94-jarige leeftijd. Ottens naam zegt je vermoedelijk niets maar hij speelde – wellicht onbedoeld – een belangrijke rol in de opkomst van de homestudio

Lou Ottens was in de jaren 60 van de vorige eeuw hoofd van de afdeling projectontwikkeling van Philips. Onder zijn leiding ontwikkelde deze afdeling de Compact Cassette en de bijbehorende recorders die in 1963 gepresenteerd werden. Philips deelde de technologie met Sony waarna het format een stormachtige ontwikkeling doormaakte.

Ottens: ‘We wisten dat het groot kon worden, maar dat het een revolutie zou worden…’”

Aanvankelijk beschouwde men cassette's als een medium voor memorecorders en andere lofi-toepassingen maar de geluidskwaliteit werd opgekrikt waarna de Compact Cassette razendsnel opgang maakte als concurrent/vervanger van analoge ( ¼ “) taperecorders en 8-Tracks.

Vanwege de verkoop van voorbespeelde cassette's werd de cassette vanaf eind jaren 70 ook een serieuze concurrent van de LP. In de jaren 80 was het het ideale medium voor keine onafhankelijke maatschappijtjes die zonder veel kosten – zoals bij vinyl –  muziek konden uitbrengen. Een cassetterecorder en de bandjes waren goedkoop en stelden iedereen in staat om zijn favoriete muziek op te nemen. 

Dankzij het compacte formaat kon je je muziek ook makkelijk meenemen. dus zonder cassette's was er natuurlijk ook nooit een Walkman geweest en ook geen boombox!

De Compact Cassette was echter ook van grote betekenis voor de muziekproducer; je kon eenvoudigweg je demo's op een cassette zetten en deze versturen naar platenmaatschappijen, publishers, managers en podiums of ze verkopen bij je optredens.

Toen eerst Tascam en later Fostex de cassette als opnamemedium voor hun portastudio viersporenrecorders kozen betekende dat het begin van de homestudio. Je kon op zo'n portastudio thuis of in de oefenruimte in je eentje of met een band een goedklinkende multitrack opname maken. Prima als demo maar met wat aandacht ook geschikt om uit te brengen op vinyl of natuurlijk als muziekcassette. Zo kon iedereen voor weinig geld zijn muziek produceren zonder naar een dure opnamestudio te hoeven gaan en uitbrengen en dat buiten de grote platenfirma's om. Dat hebben we allemaal te danken aan de uitvinding van Lou Ottens en zijn team. Naar schatting zijn er in totaal zo'n 100 miljard cassettes verkocht. Momenteel is er zelfs weer een kleine opleving in het gebruik en er zijn allerlei plug-ins die de sound van cassettes imiteren. Overigens was Ottens ook een spilfiguur in de ontwikkeling van de cd, maar de cassette is toch wel zijn grootste bijdrage aan de muziekcultuur.

Over de cassette is een anderhalf uur durende documentaire gemaakt die je (tegen betaling) op diverse kanalen kunt bekijken

 Het Philips Museum herdenkt Ottens op deze pagina

zoeken
zoeken