Apple Music zonder datacompressie

betere geluidskwaliteit en Dolby Atmos

Muzieknieuws 20-05-2021 11:44

Af en toe laait de discusie op over de compressiecodecs die gebruikt worden voor datareductie bij (streaming) muziekdiensten. Apple Music gaat binnenkort alle muziek 'lossless' streamen en belooft ook ondersteuning vn Dolby Atmos

Compresiecodecs worden gebruikt om de hoeveelheid data die gestreamed moet worden bij audio (en ook video) beperkt te houden. Voorbeelden van dat soort codecs zijn mp3, aac, flac etc. Zo'n codec is razend nuttig maar zorgt altijd ook voor enig kwaliteitsverlies bij het geluid dat uiteindelijk je oor bereikt. Producers, artiesten en een relatief kleine groep audiofielen klagen er regelmatig over, maar het grote publiek lijkt het weinig uit te maken.

Nu in elk geval de Westerse wereld beschikt over broadband dataconnecties als 5G wordt het gebruik van datareductie steeds minder noodzakelijk en Apple Music neemt nu de stap om ergens in juni over te gaan naar ongecomprimeerde data in de vorm van ALAC; Apple Lossless Audio Codec. De datastream wordt nog steeds zo laag mogelijk gehouden, maar bevat alle informatie uit de originele wave of aiff-bestanden. Dat kan onder meer door stilte, monopassages en dergelijke slim te coderen. Alle 75 miljoen tracks zijn in juni beschikbaar in deze vorm en zonder meerprijs. Je dient enkel bij de Instellingen te kiezen voor Apple Lossless en 16-bit 44.1 kHz. Er zou zelfs sprake zijn van 24-bit 48 kHz, of Hi-Resolution Lossless tot 24-bit 192 kHz. 24 bit en 192kHz is nu zinloos maar kan voor de toekomst nuttig zijn. Daar zullen dan wel speciale mixdata voor moeten worden aangeleverd. Een prima ontwikkeling die meer dan waarschijnlijk door Spotify - volgt zeer binnenkort-, Tidal en anderen zal worden nagevolgd. Het is natuurlijk ook mogelijk om bij de standaard encoding te blijven als je het met een datalimiet of matige wifi moet doen.

Apple Music gaat binnenkort ook 'Spatial Audio' – ofwel immersive audio, zoals surround vaak wordt genoemd - ondersteunen in de vorm van Dolby Atmos, een driedimensionele, meerkanaals encoding techniek die je vast wel kent uit de bioscoop. Hoe dat precies gaat uitpakken is de vraag want Dolby Atmos op een hoofdtelefoon of oordopjes werkt tot dusverre niet echt overtuigend. Apple meldt dat AirPods en de met H1 en W1 chips uitgeruste Beats koptelefoon dit zullen ondersteunen. Volgens Apple zullen 'duizenden' tracks in Dolby Atmos beschikbaar zijn, maar mogelijk dat je daar wel extra voor moet betalen. Overigens ondersteunt Tidal al enige tijd Dolby Atmos en met zowel Steinberg Nuendo als Apple Logic Pro (met de Dolby Atmos Renderer) kun je Dolby Atmos mixes maken. Met de gratis Quark plug-in kun je zelfs in elke daw vierkanaals surround mixen als je voorbereid wilt zijn op de immersive wave!

 

Apple Music

 

 

 

zoeken
zoeken