Dave Smith 1950-2022

Afscheid van de vader van midi

Muzieknieuws 02-06-2022 09:20

Op 72-jarige leeftijd overleed Dave Smith, een van de belangrijkste innovators uit de geschiedenis van de synthesizer en nog altijd een leidend figuur in onze tijd

De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend gemaakt, maar de 72 jarige David J. Smith was nog volop actief met zijn firma Sequential, bijvoorbeeld met de recente introductie van de Oberheim OB-X8.

Smith, geboren in San Francisco begon op zijn 24e al met Sequential Circuits, een firma die aanvankelijk sequencers bouwde, maar in 1977 opzien baarde met de succesvolle Prophet-5, een revolutionaire programmeerbare polyfone synthesizer met een microprocessor en geheugens.

Vervolgens kwamen er allerlei andere uitstekende synths, samplers en drumcomputers. Wellicht zijn grootste bijdrage aan de wereld van de elektronische muziek leverde hij in 1981, door samen met concurrenten Tom Oberheim en Rolands' Ikutaro kakehashi de basis te leggen voor midi. Midi zorgde toen - voor het eerst in de Prophet 600 - voor een doorbraak bij het combineren van synths en later allerlei andere studioapparatuur en is nu nog steeds de basis waarop allerlei hard- en software samenwerkt.

Na het faillisement van Sequential Circuits ging hij in 1989 voor Yamaha en Korg werken. Bij Korg gebruikte hij de Sequential Prophet VS als basis voor de Korg Wavestation. In 1969 werd hij directeur van Seer Systems maker van Reality, een van de eerste software synthesizers.

Vanaf 2002 pakte hij zijn oude liefde weer op met Dave Smith Instruments dat innovatieve analoge en digitale instrumenten uitbracht als de Evolver, pro-2 en de OB-8 in samenwerking met Tom Oberheim. Vanaf 2018 mocht hij weer de Sequential merknaam voeren en Smith ging onvermoeibaar door met het uitbrengen van uitstekende synthesizers als de Pro-3, prophet-6 en de Take-5. Vorig jaar werd de Focusrite Group eigenaar van Sequential maar Smith bleef de baas. Zijn laatste wapenfeit is de samen met Tom Oberheim ontwikkelde OB-X8 die hij enkele weken terug nog zelf presenteerde op Superbooth22.

Tragisch dat zijn waanzinnig belangrijke bijdrage aan de wereld van de elektronische muziek nu vroegtijdig ten einde komt.

meer informatie

 

zoeken
zoeken