Jean-Michel Jarre Oxymore

Het 22e album

Muzieknieuws 24-10-2022 10:36

Tussen alle synthdinosaurussen - voor zover nog in leven - neemt Jarre een unieke positie in; Hij is nog helemaal into de moderne muzikale en technische ontwikkelingen en stelt zich soepel op als peetvader van de moderne generatie. Met zijn laatste album bewijst hij echter eer aan een hele vroege elektronische pionier.

Het lijkt wel of J M jarre een pact met de duivel gesloten heeft; hij lijkt gewoon niet ouder te worden en functioneert nog prima in het huidige muzikale tijdsgewricht ook al is ie al 74 en torst ie een enorm en invloedrijk oevre met zich mee. Op zijn 21e studeerde hij bij de Groupe de Recherches Musicales in Parijs, een belangrijk instituut op het gebied van elektronische muziektechniek dat nog steeds bestaat en waar regelmatig spannende plugins en nieuwe instrumenten bedacht worden.

Bij GRM leerde hij het werk van Pierre Henry kennen, een van de pioniers uit de Franse elektronische muziek in de vorm van de 'Musique Concrète' van de jaren 40 en 50. Jarre was afgelopen jaren van plan om een project met Henry te starten, maar deze overleed voordat ze er echt aan konden beginnen.

Met de klanken die Henry al had gemaakt voor hun project heeft jarre nu het idee toch doorgezet. Het album Oxymore is een hommage aan de Franse benadering van moderne muziek, elektro-akoestische muziek en Jarre's geschiedenis bij GRM. Met digitale en analoge middelen creëerde hij een moderen versie van electro-akoestische Musique Concrète. Verwacht dus geen moderne versie van Oxygène, maar relatief experimentele muziek in immersive sound (Dolby Atmos) en binaural. tegelijkertijd verschijnrt Oxyville, een VR omgeving waarin jarre zelf en andere artiesten van tijd tot tijd zullen optreden.

meer informatie

 

 

Spotify playlist

 

zoeken
zoeken