Ultralage frequenties stimuleren dansen

Werk aan je sub!

Muzieknieuws 08-11-2022 10:33

Wetenschap houdt zich met allerlei zaken bezig, ook dansmuziek. Canadese wetenschappers onderzochten het effect van ultra-lage frequenties op de 'danslustigheid' van het publiek. Wat blijkt? Het werkt stimulerend.

In een wetenschappelijk onderzoek op de dansvloer van het Canadeze theater en testcentrum LIVELab, onderzocht men of niet hoorbare ultra-lage frequentie stimulerend werken op het enthousiasme om te gaan dansen.

Tijdens een optreden van het elektronische duo Orphx werden op bepaalde momenten Meyer Sound VLF-C speakers aangezet die een zeesr kleine hoeveelheid voor het oor onhoorbare lage frequenties - tussen 8 en 37 Hz - produceerden. Met motion sensors werd geregistreerd hoe intens het publiek op de dansvloer meebewoog. Met de subwoofeers aan bleek het publiek fanatieker te dansen, een indicatie van de mate daarvan wordt niet genoemd. Het gaat hier dus om ultralaag dat op een doorsnee dansvloer zelden werrgegeven wordt.

De onderzoekers wijten het effect aan 'Vibrotactile and vestibular systems process low frequency sound, have close links to the motor system, and can affect groove ratings, spontaneous movement, and rhythm perception. Because of these connections, and because VLFs were below or near auditory threshold, these non-auditory sensory pathways were likely involved in the observed effect of VLFs on dancing at a live concert by contributing salient cross-modal cues to the motor system.' Vestibular staat voor het evenwichtsorgaan dat overigens in het binnenoor zit, vibrotactile staat voor het opmerken van trillingen/geluid via de lichaamsmassa.

Dat we geluid ook via andere manieren beleven dan via oor en trommelvlies was al bekend, denk aan botgeleiding (bone conduction). Dit onderzoek toont aan dat het hele lichaam reageert op bepaalde aspecten van muziek.

Volgens het artikel gaat het hier om een 'subcorticale' dus onbewuste reactie. Er was geen sprake van een bewuste beslissing om fanatieker te gaan dansen.

Wie voor de dansvloer produceert moet het dus nóg lager zoeken, maar helaas zijn er nauwelijks clubs waar dit frequentiebereik weergegeven kan worden.

Lees het artikel Undetectable very-low frequency sound increases dancing at a live concert

zoeken
zoeken