Richard Devine

sound design voor auto's

Muzieknieuws 21-09-2018 13:29

Richard Devine is een muzikant en sound designer wiens naam je steeds weer tegenkomt; sound libraries, synth presets, modular performances, noem maar op, Devine heeft het gedaan. Hij heeft nu zelfs de klanken ontworpen voor de nieuwe Jaguar I-Pace

Je zou het niet snel denken, maar ook bij het ontwerpen van auto's speelt sound design een belangrijke rol. De motor moet de juiste sound maken, binnen en buiten moet de auto sportief of juist beschaafd klinken. Er wordt vaak lang gewerkt om de sound te laten kloppen met het image dat de fabrikant wil uitdragen met een model.

De Jaguar I-Pace is een elektrische auto en die maken - afgezien van het wind- en bandengeluid - nauwelijks lawaai. Dat is knap gevaarlijk natuurlijk in het verkeer en daarom worden elektrische auto's voorzien van elektronisch opgewekte sounds. Maar ook voor de ervaring van de bestuurder wordt er gesleuteld aan de klank binnenin.

Jaguar heeft voor hun nieuwe I-Pace de hulp ingeroepen van Richard Devine. Devine maakte eerst een inventarisatie van de sound van alle Jaguar klassiekers en ging vervolgens aan de slag met zijn synths, een Yamaha Montage en een Yamah MODX om de juiste sounds voor binnen en buiten te genereren. De bestuurder van de 'Jag' kan zelf de 'soundtrack' aanpassen, van beschaafd tot opwindend.

Meer informatie

 

 

 

Maar ook andere autofabrikanten maken gebruik van sound design. Zo werkte Rudolf Halbmeir aan het sound design voor de Audi e-tron auto's, waarbij hij gebruik maakt van een gaspedaal als controller.

Meer informatie

 

 

zoeken
zoeken